Hlavní obsah

Jak běhat v létě: Na dovolené

Praha

Hurá, dovča! Konečně můžete zaslouženě vypnout a věnovat se tomu, co vás baví. Ať už plánujete na své dny volna cokoli, velmi pravděpodobně v nich má své nezanedbatelné místo i běh. Svůj trénink můžete nyní bohatě zpestřit a doplnit aktivitami, na něž v průběhu roku není čas. Jaké jsou možnosti, záleží i na tom, jaký typ dovolenky máte před sebou.

Foto: Profimedia.cz

Vaše dovolená může mít ještě další, aktivní rozměr.

Článek

Flákací dovolená

Patříte-li k plážovým povalečům a slunečním smažkám, využijte mořské vody k regeneraci a plavání. To je v moři jiné – zábavnější a posilující. Naplavete více a pravděpodobně se trochu poperete s vlnami. Jen pozor, styl typu „paní radová" se nejspíš nebude líbit vaší páteři.

Moře ale skrývá i další možnosti. Zkuste si běžecká cvičení v mělké, či naopak v hlubší vodě. V prvním případě jde především o posilování (za předpokladu, že vaše tělesná schránka není úplně rozložená), ve druhém naopak o odlehčení s možností lepšího provedení pohybu, což uvítáte především při zotavování po nejrůznějších zraněních. Máte-li štěstí na písečnou pláž, můžete vyběhnout i po ní.

Osobně miluju bosý běh po tom zpevněném okraji pláže s občasnými sprškami vody, ač od něj někdo může odrazovat vzhledem ke sklonu apod. Zpět přece běžíte na druhou stranu, a tak se zátěž opět vyrovná. Dá se tak uběhnout i deset kilometrů, je-li taková pláž dostatečně dlouhá a nohy dostatečně zvyklé, nebo si najít trasu po místních silnicích a cestách a na pláži jen zout boty a dovyklusat. Hluboký suchý písek je zase perfektní na odrazy a krátké sprinty, jen pozor, nepřežeňte to. Nemuselo by se to líbit oslabené klenbě a achilovkám.

Tip: Jakkoli se ráno nechce (jistě si také rádi večer posedíte u míchaného drinku za zpěvu cikád), jděte aspoň v rámci možností zavčas na kutě a přivstaňte si ráno. Cesty i pláž jsou téměř prázdné, neboť všichni plážoví kaliči dospávají. Budete příjemně nastartováni do pěkného dne a odpočinout si můžete i později na pláži.

Poznávací dovolená

Jste-li konzumenty památek a výletů za nimi, budete nejspíše za celý den pořádně ucabrtaní. Některé poznávací zájezdy se i přesouvají z místa na místo, a tak k tomu přibude ne-li každý den, tak ob dva či tři dny balení a stěhování, což vám na elánu nepřidá. Nicméně i zde, pokud nejde o nebezpečná území mimo míst vyčleněná pro turisty, si můžete dobře zaběhat.

Nová místa jsou vždy zajímavým objevováním i nových tras na běhání, kde se zpravidla proběhnete jen jednou či dvakrát. Vyběhnout můžete ráno i večer podle programu a situace, chce to v tomto případě mnohem více improvizace, než u plážového tréninku. I zde platí, že ráno tu budete mít svěžejší vzduch a podstatně méně lidí, ne vždy se vám to ale podaří vzhledem k programu. Pokud máte volného času opravdu málo a chcete si také přirozeně odpočinout, zvolte takový typ tréninku, který jinak představuje „nouzovku" o polední pauze ‒ klus prokládaný abecedou a krátkými zrychleními, stupňovaný běh, či posilovací série.

Sportovně aktivní dovolená

Plážové povalování je vám proti srsti, památky si necháváte na stará kolena, a nyní vyrážíte na kolo, rafty, lezení či jiné podobné kratochvíle. Do těla si dáte stoprocentně a pravděpodobně i daleko více, než obvykle. Běhání tedy můžete s klidným svědomím nechat „u ledu", protože takovýto typ dovolené, byť naplněné jinými sporty, vám vydá za kvalitní soustředění. Navíc, jste-li takto někde týden či deset dní, vůbec si nemusíte vyčítat, že neběháte – i atleti mají ve svém tréninkovém roce takzvaná přechodná období, kdy je pro ně dobré pověsit tretry na hřebík a odpočívat, nebo se věnovat jiným doplňkovým aktivitám.

Zařadit si ke dni na kole po neuvěřitelných kopcích v ještě neuvěřitelnějším hicu i běh, je porce pro sebevraha nebo pro opravdu hodně namakaného borce. Nicméně pokud vám to nedá, vezměte si s sebou běžecké obutí, pokud byste přece jen vyrazili. Krátký klusík s trochou běžeckých cvičení vám podrží běžecký styl a uspokojí vaše běhu lačné buňky, navíc zase poznáte řadu nových, zajímavých míst. Rovněž není od věci si udělat jeden či dva dny čistě běžecké a nechat odpočinout zase kolo, na němž jinak objíždíte třeba Korsiku.

Pro všechny typy dovolené platí: nezapomínejte na protahování a kompenzační cvičení. Při dnech strávených sportem je naprostou nutností si na preventivní zdravotní cvičení čas udělat, ve dnech povalečských se zase nemusíte oddávat jen pasivní regeneraci, ale naopak více zapracovat na držení těla, zpevnění jádra, procvičení dechu a pánevního dna, přičemž část cviků lze provádět i vleže pod slunečníkem.

Reklama

Související témata: