Hlavní obsah

Základy free runningu V. ‒ sloupy, tyče dokola kolem

Praha

Seriál praktických návodů a ukázek, jak si zpestřit běhání městskou zábavou a zároveň zlepšit koordinaci pohybů, rychlost, odolnost a vytrvalost, se ladným střemhlavým skokem blíží ke svému závěru. Je tu poslední díl oblíbené série. Tentokrát se budeme motat kolem sloupů a značek. Obrazně i doslova. Užijte si to s námi, užijte si svůj běh!

Free running - běhej svobodně, toč se svobodně! Video: Sport.cz

 
Článek

Zkušený freerunner Lukáš nás dnes naučí, jak si pořádně užít každou dopravní značku, každý sloup, který na své běžecké cestě uvidíme. Dá se mu samozřejmě poměrně jednoduše vyhnout, ale proč to dělat, když s ním můžete zakusit trochu té nefalšované free runningové zábavy?

Opět nejde o žádný složitý trik. Zvládnete jej už po pár pokusech a pár dalších vám bude stačit na vyladění stylu a estetické úrovně. Základem je, jako ostatně vždy, pozitivní přístup. Běžíte, když před sebou náhle spatříte sloupek. Nemusíte ani příliš brzdit, odrazíte se v dostatečné vzdálenosti od překážky a v lehkém výskoku s ní navážete kontakt oběma rukama. Spodní ruka se ohýbá v lokti, horní zůstává natažená. Lineární pohyb vyměníme za rotaci a voilà ‒ máme tu otočku o 180°. Jako nic, že?

LUKÁŠ KULDA (22)
• student FTVS
• free runningu se věnuje osm let
• druhé místo na Artmoving 2015
• jedním z autorů projektu Jump 'n' Travel, který podporuje také společnost Red Bull

Dobré je využít zrychlení, kterého dosáhnete, když původně uvolněné nohy začnete ve vzduchu zlehka stahovat k břichu. Tento grif využijete při větších otáčkách ‒ o 360°, ale i více. V okamžiku, kdy vás už točení přestává bavit, uvolníte ruce, pružně dopadnete na nohy a pokračujete vstříc novým běžeckým dobrodružstvím.

Užívejte prázdnin a svobodného běhu. A nezapomeňte: Překážky jsou tady možná jen proto, abychom si s nimi užili ještě více zábavy!

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články