Hlavní obsah

Jak zakončit sezónu aneb Stavíme pevné základy pro jarní rekordy

Praha

Hlavní běžecká sezóna pomalu končí a my si začínáme klást otázky: Běhat? Neběhat? Odpočívat? Neodpočívat? Spousta z nás adoptuje nižší teploty, případně sychravé počasí za svůj vlastní argument a důvod proč neběhat. Modří už ale vědí a hlásí se se správnou odpovědí: Budeme běhat, ale úplně jinak než doteď.

Foto: Salmingrunning.cz

Zimní období je idální ke zvolnění a postavení pevných základů pro další sezónu.

Článek

Zimní mezidobí využijeme k tomu, abychom postavili pevné základy pro další běžecký rok. Budeme postupovat rozvážněji, s větší pohodou, nic nás nepronásleduje a my máme spoustu času na to, abychom znovu zapracovali na obecné aerobní vytrvalosti a také síle. Základem (jako ostatně vždy) bude konzistentnost našeho počínání. A třikrát málo je mnohem více než jednou moc.

Kilometry budeme nabíhat v pohodovém tempu, hlouběji v aerobním pásmu. Tuto skutečnost můžeme využít pro nejrůznější experimenty, na něž v intenzivní přípravě nebyl čas. Je doba vhodná pro objevování nových tras, experimentování s nejrůznějšími překážkami a třeba i začleňování nejrůznějších „neběžeckých" cvičení do tréninku.

Určitě se nebudeme vyhýbat ani kopcům. Jsou to naši přátelé a výrazně nám pomáhají pracovat na svalstvu nohou a efektivnosti stylu. Zařadíme je jak do pomalých dlouhých běhů, tak na ně nezapomeneme ani v rámci speciálně zaměřených tréninků.

ZIMNÍ KOPEČKY
Na zimu změníme také strategii běhání kopců. Zatímco přes sezónu jsme je běhali opravdu naplno a cestu dolů využívali k vyklusání a odpočinku, budeme nyní pádit nahoru i dolů se stejným úsilím, i když ne tak velkým a zarputilým.
• Po důkladném zahřátí si najdeme kopeček, jehož zdolání nám zabere alespoň pár minut a další dvacetiminutovku strávíme tím, že po něm budeme běhat nahoru a dolů ve vyšším tempu, řekněme třeba na 60-70 %.

A protože nám půjdou pomalejší kilometry hezky od nohy, je také ta správná chvíle pro navyšování kilometráže. I zde platí: no stress. Prodlužování trasy provádíme s rozvahou, pár kilometrů si přidáme každý týden. V jednom týdnu absolvujeme alespoň tři tréninky, takže tělo má dostatečnou dobu k adaptaci. Každý třetí až čtvrtý týden výrazně snížíme kilometráž, uděláme si „aktivně odpočinkový" týden pro umocnění regenerace.

A protože chceme udržet ve formě i svou motivaci a připravit na novou sezónu i ji, můžeme zkusit také něco jiného či šíleného. Co takhle si s kamarády vyrazit na nějaký ten Spartan Race? Běh prokládaný množstvím zábavného kompenzačního cvičení okořeněného bahnem či ostnatým drátem. Určitě to stojí za pokus!

TIP
Velmi mocná zbraň proti zimní lenoře je najít si/založit si partu přátel, se kterými se svému koníčku budete pravidelně věnovat. Uvidíte, že je mnohem náročnější vymluvit se také kamarádům než jen sobě.

Ze všeho nejdůležitější je ale udržovat si permanentně vysokou hladinu radosti z pohybu. Radost a smích by měl v závěsu za nadějí umírat až jako poslední. Až po nich si můžeme dovolit klesnout k zemi pod tíhou tréninkových dávek také my...

Reklama