Hlavní obsah

Co se v těle děje při běhání?

Celosvětový nárůst lidí, kteří běhají, nelze popřít ani přehlédnout. Každý rok se na start rostoucího počtu nejrůznějších závodů staví více a více lidí. Také prognózy do budoucích let počítají s přibýváním lidí zasažených obsesivním šípem tohoto druhu volnočasové aktivity. Není vlastně ani divu, mnoho medicínských pozorování a vědeckých studií neustále potvrzuje mnohé benefity běhání pro moderního člověka.

Foto: Profimedia.cz

Běhání přináší významné benefity už po prvních minutách.

Článek

Lidé pravidelně běhající se dožívají v průměru o několik let déle než ti, kteří neběhají. Běžci se úspěšně dokáží vyhýbat mnohým civilizačním chorobám i těm dalším. Několik studií hovoří o tom, že lidé běhající v průměru 1-2,4 hodiny týdně rozloženě do dvou až tří tréninků pomalejšího běhu svým počínáním prodlužují pravděpodobnou délku dožití nejvíce. Zkrátka a dobře nemusíte být zrovna požíračem kilometrů nebo rychlostním bleskoběžcem, abyste dokázali ze svého oblíbeného pohybu vytěžit maximum možného.

Co se ale přesně odehrává v našem těle, když běžíme? Věda nám dává odpověď:

♠ 5-10 minut

Už jen několikaminutový běh každý den má potenciál snižovat riziko některých závažných chorob. Pravděpodobnost smrti na onemocnění kardiovaskulárního systému klesá o 45 %, o 30 % pak riziko předčasné smrti vůbec.

♠ 20 minut

Už dvacetiminutovka aerobního pohybu má za následek změny v naší DNA ‒ k lepšímu. Zvyšuje se naše fyzická kondice a takové choroby, jakou je kupříkladu diabetes 2. typu, se nám vyhýbají.

♠ 30 minut

Půlhodinka má za následek redukci hmotnosti a růst fyzické kondice. Už umírněný půlhodinový pohyb v aerobní zóně pomáhá v průměru shodit čtyři kila za čtvrt roku.

Navíc se zjistilo, že 65letí běhající lidé vykazují mnohem menší úbytek fyzických i duševních sil než jejich stejně staří vrstevníci, kteří pouze chodí. Předpokladem je půlhodinový běh alespoň 3x týdně.

♠ 60 minut

Hodinovka násobí ještě více pozitivní efekty a přináší ještě více spálených kalorií a posílení metabolismu.

Tak co, není náhodou investice do aktivního životního stylu ten nejlépe úročící se prostředek?

Reklama

Související témata: