Hlavní obsah

Jak na vedra? Udělejte ze sebe pány pouště!

Běhání ve velkých vedrech nedělá asi nikomu dobře. Minimálně zpočátku. Při vysokých teplotách přichází únava rychleji, navíc ruku v ruce s dehydratací. Co si počít? Počkat na příznivější počasí, nebo spíše běhat až v noci? Velká vedra mohou ovšem přinášet i určité výhody.

Foto: Profimedia.cz

Ano, i z vás může být pouštní běžec!

Článek

Stejné podmínky, stejně vysoké teploty vám jednou mohou přirozeně „sednout", jednou vás během pár kilometrů složí k zemi. Klíčová je v tomto případě aklimatizace. Ve stejných podmínkách, v jakých jste museli třeba i vzdát svůj závod, se už po pár týdnech přípravy můžete cítit jako ryba ve vodě. Rozumně dávkovaný a zvyšovaný trénink za vysokých teplot přivede tělo poměrně rychle do komfortnější zóny.

Zpočátku musíme počítat s tím, že běhání v klimatických podmínkách, na něž nejsme zvyklí, bude mít určité důsledky pro naše výkony. Vše, co po nás bude tělo chtít, je, abychom to akceptovali. Trénink bude muset být zpočátku pomalejší, hlavně při delších výbězích. Reagovat bude samozřejmě také srdce ‒ puls bude vyšší než normálně, což je další známka toho, že bychom s přípravou měli začínat opravdu zvolna. Postupující adaptaci ale můžeme pozorovat téměř ze dne na den. Po pár týdnech už je zpravidla přerod v pouštního běžce dokončen.

LETNÍ TRÉNINK
10x minuta/minuta
Jde o krátký, intenzivní trénink, který se přesně hodí do léta. Než začne teplota vašeho těla dosahovat nebezpečných hodnot, můžete už zase v klidu sedět ve stínu nějaké té palmy. Soustředíme se na správný běžecký styl, rychlost (hlavně její porovnávání s „normálem") moc neřešíme. Běžíme jednu minutu ostře, ne sice úplně na plný plyn, ale těch cca 90 % nasazení by tam mělo být. Ihned následuje minuta výklusu v rozumné rychlosti. Čili žádné šnečí tempo, ale v porovnání s předchozí minutou nám má rychlost připadat odpočinkově. Opakujeme desetkrát.

Důležitou součástí třeskutě letní přípravy je také hydratace. Už na trénink vybíháme řádně hydratovaní, s sebou pak bereme další přiměřené množství tekutin. Není vůbec od věci použít nějakou přesnější osobní váhu a zvážit se vždy těsně před tréninkem a po něm. Úbytek váhy napoví, kolik vody jsme ve skutečnosti ztratili. Ztráta jednoho kilogramu odpovídá zhruba litrovému úbytku tekutin. Špičkoví vytrvalci jsou schopni za hodinu tvrdého tréninku ztratit i čtyři litry vody!

Kouzlo letní přípravy spočívá hlavně v tom, že po přizpůsobení se vedrům tělo výborně funguje i v případě, že poběžíte v teplotách značně nižších. Možná budete při dalším závodě v běžných teplotách příjemně překvapeni svým zlepšením.

LETNÍ TIP
Pokud budete dovolenou trávit na pláži, určitě si nenechte ujít běh v písku. Výborně posiluje nejen lýtka, kolena a hamstringy, ale i hluboký stabilizační systém. Naleznete v sobě novou výbušnou sílu a spálíte až o 30 % více kalorií než na tvrdém povrchu. Pokud chcete pozitivní účinky ještě znásobit, zkuste odhodit obuv a běžet naboso. Prospějete i drobným svalům a úponům v chodidlech a prstech na nohou, provedete i akupresuru plosek.

Reklama

Související témata: