Hlavní obsah

SERIÁL: Jak se připravit na maratón? Dobré rady z běžecké zahrady II.

Sedmero prvních rad, jak se správně připravit na maratónský závod v nadcházející sezóně, uplynulo jako voda a my pro vás máme další várku. Největší maratón České republiky se nezadržitelně blíží, a tak rozhodně není čas otálet. Zakousněte se do dalšího dílu našeho seriálu!

Foto: Profimedia.cz

Připravit se úplně na všechno - to je základ úspěchu.

Článek

8) Trénujte také pití na občerstvovacích stanicích. Zní to jako banalita, ale minimum závodů nabízí pití v lahvičkách se sportovním uzávěrem. Ať je vám to příjemné, nebo ne, nejčastěji se setkáte s papírovými kelímky. Ne každý je schopen se z nich napít v plném tempu. Vyzkoušejte to opakovaně v tréninku. Možná vám pomůže kelímek na jedné straně zmáčknout a pít ze vzniklého „zobáčku", možná budete muset přejít do chůze. Je potřeba to vyzkoušet a počítat s případnými časovými ztrátami na občerstvovačkách i v celkovém rozplánování závodu.

9) Nepodceňujte dostatečný spánek! Spousta běžců navyšuje své tréninkové dávky na úkor spánku, což může být kontraproduktivní. Tělo musí po náročném tréninku zregenerovat a to udělá nejlépe právě ve spánkové fázi, kdy dochází k tělesným procesům vedoucím ke zlepšování formy. Říká se, že za každých 20 kilometrů, které týdně k tréninku přidám, bych měl spát o hodinu denně déle. To dělá tři minuty na každý přidaný kilometr. Dále platí, že hodiny naspané před půlnocí jsou přínosnější než ty po půlnoci. Určitě sami ucítíte velký rozdíl, když půjdete spát v jednu ráno a vstanete v devět oproti spánku od devíti večer do pěti do rána.

10) Relaxujte a buďte co nejvíc v pohodě. Určitě byste si na závodní týden neměli plánovat třeba rozvod nebo změnu práce. Nadmíra stresu sportovním výkonům moc nepřeje. Pokud jedete na závod třeba do zahraničí, zvažte i možnost vzít si kolem závodního dne nějakou dovolenou. Týden před maratónem už jen tak proplouvejte pracovním i rodinným životem a ušetřete si všechny starosti, kterým je možné se vyhnout.

11) S tím souvisí také síla pozitivního myšlení. Večer před usnutím a ráno po probuzení si představujte sebe sama, jak dobíháte do cíle vysněného závodu, na němž jste zažili spoustu zábavy, užili jste si ho a zdárně ho absolvovali. Pozitivním vizualizacím neváhají třeba i někteří profesionálové věnovat skoro stejný čas jako samotné fyzické přípravě. Sílu pozitivního myšlení zkrátka není radno podceňovat.

12) Zásobte se uhlohydráty na cestu! Můžete třeba zkusit i dlouhodobější přípravu ve formě sacharidové manipulace, ale i jednodušší recept by měl zafungovat. V posledních pár dnech před závodem byste měli hodně doplňovat uhlohydráty. Říká se, že jejich podíl ve stravě by v tyto dny měl představovat asi 60 %. Ale 18 hodin před startem vystavte sacharidům stopku, aby vás při běhu netrápil žaludek.

13) Připravte si správnou obuv! Už měsíc před startem byste měli vědět, v jaké botě chcete závod absolvovat. Tak zbývá relativně hodně času na to zjistit, zda vás ani po delší době nedře, nezpůsobuje puchýře, je dostatečně lehká, prodyšná a pohodlná, jestli vám zkrátka sedne. U maratonky se vykašlete na barvy i vzhled, jediné, co se počítá, je funkčnost. V botě musíte být schopni dosahovat svých nejlepších výsledků, na nic jiného závodní bota není. V rámci přípravy se můžete odhodlat i k návštěvě odborníků do nějakého specializovaného obchodu. Ale pozor, abyste se pro prodejce nestali jen další „kavkou", které prostě jen prodají ty nejdražší boty na skladě! Ani zdaleka totiž neplatí úměra, že čím dražší bota, tím také lepší.

14) Sami už určitě tušíte, že na trať vysněného maratónu nepatří žádné experimenty, co se bot, oblečení, ponožek, ledvinek, pití nebo jídla týče. Všechno, co si s sebou berete na trať, byste měli mít velmi dobře odzkoušeno. Novinky jsou při závodě i pár dní před ním tabu! Dobře si připravte také hodinky nebo mobilní aplikaci, kterou budete používat ke kontrole mezičasů. A raději zapomeňte i na změny u vás doma. Měnit si třeba matraci, na které spíte, není před maratónem většinou také žádný dobrý nápad.

Reklama