Hlavní obsah

Hledáte doplňkový sport ke svému běžeckému tréninku? Zkuste koloběžku!

Praha

Koloběžkový boom v České republice stále pokračuje a možná jste si i vy sami všimli, že koloběžkářů přibývá. Potkáváte je na cyklostezce, na silnici, v lese… prostě všude. Proč? Především proto, že jde o velmi zdravý a přirozený pohyb, který je, ač to běžci neradi slyší, pro tělo šetrnější než běh.

Foto: archiv autora

Na přejezd Kanady.

Článek
Fotogalerie

Na koloběžce zapojujete do pohybu celé tělo, a to doslova od hlavy až k patě. Šíji, zádové svalstvo, svaly na rukou, bedra a samozřejmě nohy – přední i zadní stranu stehen, lýtka... prostě vše, na co si vzpomenete. Koloběžka je prostě taková posilovna na kolech. Ale šetrná.

Proč šetrná? Kromě toho, že zapojujete do pohybu snad všechny skupiny svalů, šetříte totiž na koloběžce maximálně svůj kloubní aparát. Jak to? Vezměte si běh. Při běhu při každém kroku, při každém došlapu, nekompromisně zatížíte svůj kloubní aparát celou svou vahou. Kotníky, kolena, kyčle. A čím jste těžší, tím klouby trpí více. A když běháte po asfaltu, vše se ještě násobí.

Na koloběžce tento problém odpadá. Naprostá většina váhy je rozprostřena mezi nohu, která stojí na stupátku a dělá při každém odrazu jen mírné podřepy, a ruce, které drží řídítka. Druhou nohou se pouze odrážíte, v pohybu je kyčel, koleno a také kotník. A ten pohyb není nárazový, není to šlupka, kterou s každým odrazem pošlete na své klouby, ale plynulý švih. Náraz přichází až v okamžiku, kdy chcete koloběžku rozjet na rovině třeba nad 30 km/h, ale pak už se pohybujeme v závodním pelotonu a na provozování sportu v závodním měřítku není, jak známo, obecně nic moc zdravého. I tak je ale zatížení kloubního aparátu násobně menší než u běhu.

Dobrá, to bychom měli malou zdravovědu, možná na ni nedáte, ale co třeba toto? Běháte po lesích, ale fyzická kondice vás limituje? Chtěli byste doběhnout dál a rychleji? Pak sáhněte po koloběžce. Je to rozumný kompromis mezi během a kolem. Jste rychlejší a dojedete dál než v případě běhu, ale váš pohyb není tak monotónní jako při jízdě na kole. Nebolí vás záda ani zadek, protože koloběžka nemá sedátko. Průměrnou rychlost při troše cviku udržíte kolem dvacky za hodinu, do prudkého kopce můžete s klidem z koloběžky slézt a v pohodě kopec vyjít a z kopce budete rychlejší než kolo. Skutečně! Cyklisté to sice neradi slyší, ale pokud najdete kopec, kde si cyklista už nemůže přišlápnout, vždy ho předjedete. Protože, pokud to umíte, složíte se na koloběžku mnohem lépe než na kolo a aerodynamika hraje výrazně pro vás.

Koloběžky se navíc, stejně jako kola, vyrábí pro všemožné účely. Na rozdíl od in-line bruslí nepotřebujete hladký asfalt. Chcete do lesa, naskočte na krosový stroj, chcete na výlet, vezměte nějakou fitness, nebo allround koloběžku. Jste adrenalinový sjezdař, zkuste třeba koloběžku na fatových pneumatikách. A pokud máte psa, nemusíte s ním chodit běhat. Prostě ho zapřáhněte a nechte se vézt.

Koloběžka je dnes prostě přibližovadlo pro každého a na cokoliv. Zvládla již Tour de France a loni i Giro d´Italia, je na cestě kolem světa, přejela zimní Sibiř, Kanadu, nebo se jen tak toulá po našich luzích a hájích. Pro core běžce ideální doplněk tréninku. Pro nerozhodnuté možnost, jak se pohodlně a zdravě hýbat.

Berte tento článek jako takový vstup do parádního světa stupátka mezi dvěma koly. Další díly budou následovat.

Vytvořeno ve spolupráci s Kolobezkovyportal.cz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články