Hlavní obsah

Běh a doplňkové sporty – běh jako doplňkový sport? (1.)

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Jste ortodoxními běžci, nespecifikovatelní multisportovci, anebo si k běhu pouze odskakujete jen tak pro trochu vytrvalosti a očištění nervů? Jaký je přínos jiných sportů či naopak – mohou některé sportovní aktivity působit i proti sobě? Možná se právě vám budou hodit následující řádky, zvláště pokud vedle spíše individuálního sportu, jakým běh je, si budete chtít vyzkoušet i nějaký sport kolektivní – a třeba zase s jinou partou.

Foto: Profimedia.cz

K rychlosti a výbušnosti můžete přijít třeba právě na softballu.

Článek

Atletika

Běh na rozličné vzdálenosti je na jednu stranu součástí atletiky, na druhou stranu se v posledních letech vyčlenil téměř jako samostatný sport. Jak tomu porozumět? V atletice se závodí na dráze, na tratích hladkých i překážkových, od sprintů po desítku. K tomu dále patří i silniční běhy včetně maratónu i delších vzdáleností, běhy do vrchu a krosy. Mnozí atleti registrovaní v atletických klubech závodí často na bězích všeho druhu pro širokou veřejnost. A vedle toho vznikají běžecké kluby, sdružující převážně hobby běžce a běžkyně, kteří s atletikou nemají nic společného. Ať už patříte k těm prvním nebo druhým, co ostatní atletické disciplíny?

Ti, kdo za sebou mají atletickou minulost, si nejspíš pamatují, jak zejména v mladších kategoriích procházeli obdobím všestrannosti, závodili ve vícebojích a trénovali tak vedle běhu a průpravných atletických cvičení (jako již vám dobře známá atletická abeceda, společná všem atletickým disciplínám, již znají třeba i fotbalisté). Vyzkoušeli též hody a vrhy, skoky do dálky i výšky, někdo možná poškádlil i tyčku. Sama jsem si tak jednou vyzkoušela atletický desetiboj pro dámy a veterány, se všemi atletickými disciplínami jako v regulérním „chlapském" desetiboji, jen v pozměněném pořadí.

Tělo si pozůstatky někdejšího všestranného tréninku ještě trochu pamatovalo a mysl přišla na to, že koketování i s ostatními atletickými disciplínami nemusí být vůbec na škodu, naopak: Zaberou i mnohé jiné svaly, než jen ty, které zaměstnáváme dlouhými běhy. Z oštěpu či skoku vysokého najednou zjistíte, že máte svaly i na zádech, a občasný trénink či závod v technických disciplínách nebo vícebojích oživí vaši přípravu a tělu prospěje, pokud do toho neskočíte bezhlavě. Správnou techniku je třeba poctivě nacvičit, krok za krokem. Každému se to nebude dařit – ne nadarmo se říká, že běžci jsou mizerní ve vrzích a hodech, a naopak, přičemž rozdíl není jen v postavě. A je to pravda. Zatímco pro mne byl vždycky úspěch, že si disk či kouli alespoň nepustím na nohu, v bězích jsem všechno hladce dohnala.

Badminton

Oblíbená hra pro dva či čtyři hráče, v rekreační podobě i skvělý relax bohatý na starty, akcelerace a změny směru. Snad jen sledování míčku letícího kdesi nad vašimi hlavami může z dlouhodobého hlediska potrápit krční páteř.

Baseball (softball)

Sport, kde se běhá hodně a kde potřebujete rychlost, výbušnost a techniku i bojovného ducha, nebát se padnout do prachu na metu, občas se s někým srazit atd. K běžecké vytrvalosti vás nejspíše úplně nedovede, ale natrénujete tu rychlost, která by vás možná v atletické podobě (stokrát rovinky podobné záležitosti) nejspíš nebavila.

Cyklistika

Kolo je ideálním doplňkem k běhu. V sedle získáváte vytrvalost, sílu v kopcích i psychickou odolnost. Kolo, běh a plavání se snoubí v dalším sportu s podobnými nároky na tělo i duši – v triatlonu. Na kole se dostanete mnohem dál než jen po svých a váš akční rádius se podstatně zvětší. Další výhoda kola je i v tom, že jste-li zraněni a nemůžete běhat, udrží vás v dobré aerobní kondici.

Dráhová cyklistika

Svými nároky na rychlost je bližší především sprintu, i když i na dráze se jezdí delší závody. Nicméně pro běžeckou vytrvalost si zajeďte raději na silnici a do terénu.

Reklama

Související témata: