Hlavní obsah

Nebezpečí po maratónu. Máte závod už za sebou? Poradíme, jak neuvíznout v pasti

Praha

Spousta z nás má za sebou nedělní největší maratónskou akci v zemi. A je dobře, že se mezi maratónci stále objevují noví a nové. Zaběhnout si alespoň jednou královskou distanci patří mezi oblíbené životní cíle. Disciplína a svědomitý dlouhodobý trénink se vyplatí až v den D. Ale opravdu to všechno končí protnutím cílové čáry? Samozřejmě, že ne! Neudělejte ani vy tu začátečnickou chybu. I pomaratónský čas má svá pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Cesta maratonce nekončí zdoláním závodů.

Článek

O tom, že byste se den po maratónu měli jít proklusnout, abyste své ztrápené nohy rychleji zbavili únavy a bolesti, jsme už vícekrát psali. Dalším a mnohem větším nebezpečím, než že vás budou nohy po závodech bolet ještě dva týdny, je takzvané „imunitní okno". Povícero studií už prokázalo, že nebezpečí podlehnutí některé z infekčních chorob je po maratónu výrazně vyšší.

Vědci v USA naposledy zkoumali dvě tisícovky účastníků velkého městského maratónu. Třináct procent z nich onemocnělo během prvního týdne po závodech zánětlivým onemocněním v oblasti horních cest dýchacích. Kontrolní skupina složená z nemaratónců vykazovala naproti tomu úroveň výskytu onemocnění na pouhých dvou procentech.

Po velkých tréninkových dávkách a také bezprostředně po závodech roste hladina stresového hormonu kortizolu. Ten je sice pro lidský organismus velice užitečný ve stresových, zátěžových situacích, kdy tělo rychle uvádí do pohotovostního režimu, na druhou stranu ale brzdí imunitní odezvu organismu na choroboplodné zárodky. Imunitní systém běžce je tak oslaben a tělo je náchylnější k infekci (efekt otevřeného imunitního okna; open window effect).

Vědci tentokráte nezůstali jen u samotného konstatování svého zjištění, ale připojují i několik dobrých rad, jak situaci svému imunitnímu systému výrazně usnadnit.

TIPY A TRIKY JAK SE VYHNOUT INFEKCI
♠ Před a po závodech dbejte na dostatečné doplňování energetických rezerv (glykogenu). Důležité je zabránit výraznějším poklesům hladiny cukru v krvi.
♠ Vyhýbejte se stresovým situacím.
♠ Dbejte na dostatečný a pravidelný spánek.
♠ Hlavní složkou vaší potravy by v tu dobu měly být celozrnné produkty a čerstvá zelenina a ovoce.
♠ Vyvarujte se v tréninku příliš rychlého nárůstu objemu. Dostatečně a dlouhodobě připravujte své tělo na zátěž.
♠ Pravidelně si myjte ruce a zabraňte jejich kontaktu s očima, pusou a nosem.
♠ Zkuste se pokud možno vyhýbat větším shromážděním lidí a fyzickému kontaktu s nimi (například potřásání rukou).

Dále můžete zkusit zapojit třeba i matku přírodu a její zdroje. Velice dobré výsledky vykazovala například 3x denně konzumace zázvorového čaje. Obecné pravidlo pro hobby běžce zní, že obnova fyzických i psychických sil po tak náročném závodě, jakým maratón bezesporu je, může trvat až šest týdnů.

Reklama