Hlavní obsah

Za jediný den dvakrát z nuly až na Everest?

Helena

Mike Foote je známý americký ultramaratónec se sklony dýchat na záda horské legendě Kílianu Jornetovi. Stejně jako on střídá běh, hlavně ultratrail, s dřinou na prknech, která znamenají skialp. Letos si na své konto připsal další velký zásek ‒ světový rekord v nastoupaných metrech během 24 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Mike Foote (vlevo; žluté triko) na Utra-Trail du Mont-Blanc v roce 2014.

Článek

Kolik kilometrů dokáže člověk uběhnout za 24 hodin? Ti nejlepší přes 300. Každý si může vyzkoušet, na jak moc se dokáže k těm nejlepším přiblížit. Kolik ale člověk dokáže za 24 hodin nastoupat kilometrů? Mnohem náročnější výkon opouští rovinaté plochy a pouští se do kopců, vrchů, hor ‒ s jedním háčkem. Stoupat nelze věčně, takže dříve nebo později začnete běhat, či stoupat a sjíždět na lyžích dokola. Nejdřív nahoru, pak dolů.

Mike Foote si na svůj zcela záměrný pokus překonat světový rekord Rakušana Ekkeharda Dörschlaga z roku 2009 vybral Whitefish Mountain Resort v Montaně. 300 výškových metrů, přes 60 kol dřiny nahoru a dolů. Po 1440 minutách od startu se počítadlo kumulativně nastoupaných metrů zastavilo na údaji 18 564 metrů, více než dvojnásobku výšky nejvyšší hory světa. Vítej, nový světový rekorde!

Foote se za celých 24 hodin ani jednou neposadil, i když samozřejmě musel udělat určité pauzy na doplňování energie a tekutin. 34letý borec měl k dispozici „pacemakery", kteří mu pomáhali udržovat rekordní tempo. Poslední kolo jej doprovázelo hned 15 přátel.

Mike Foote je ve Spojených státech amerických dobře znám. Patří do skupiny sportovců sponzorovaných The North Face. Upozornil na sebe už v roce 2011, kdy doběhl jako první Američan na legendárním UTMB. Třikrát stanul na druhé příčce na dalším z ikonických závodů Hardrock 100, když 2015 a 2017 asistoval při vítězství právě Kílianu Jornetovi. Na další stomílovce Bighorn 100 nastavil traťový rekord.

Reklama

Související témata: