Hlavní obsah

V Indii zachrání volby vytrvalci

Když v Indii selže veškerá technika a vymoženosti civilizace, nastupují metody dřevních dob. Státní orgány se rozhodly angažovat trénované běžce ve věci blížících se voleb. Indii v poslední době postihly s pravidelnými monzunovými dešti také rozsáhlé záplavy, jež některé volební obvody zcela odřízly od zbytku světa. Pomoci mají právě dostatečně trénovaní muži.

Foto: Profimedia.cz

Když je indickému státu nejhůře, vzpomene si na běžce. (ilustrační foto)

Článek

„Tělesně zdatní muži", jak je nadefinovaly státní orgány, budou pronikat do nepřístupných míst a opakovaně překonávat vzdálenosti i přesahující délku maratónu. Indická vláda si dala za úkol informovat všechny své občany o blížících se volbách, které se uskuteční 23. srpna. Příliš mnoho času tedy nezbývá.

Britský The Telegraph hovoří o skupině 15 pečlivě zvolených mužů, kteří budou zajišťovat informační toky mezi odříznutými okrsky nedostupnými po silnicích a bez signálu pro mobilní telefony. Muži budou překonávat kopcovitý terén i formou štafet.

Běžci prošli náročným výběrem, přičemž se podle zpráv jedná o muže právě z okolí postižených oblastí, kteří mají potřebnou fyzickou kondici a dobře se orientují v náročném terénu. Muži z těchto oblastí patří k nejlepším běžcům v zemi. Jejich obydlí jsou často od všeho velmi vzdálená, a tak jsou dlouhodobě zvyklí překonávat velké vzdálenosti jen vlastní silou.

Běžci podle agenturních zpráv dostanou i „přiměřenou finanční odměnu", její konkrétní výši ale státní orgány nespecifikovaly. Podobnou strategii s využitím běžců plánoval indický stát už na únorové volby, tehdy ale nakonec od původního plánu ustoupil s tím, že telekomunikační prostředky nároky zvládnou. Nyní po rozsáhlých monzunových deštích je situace zcela jiná.

Běžečtí poslové nejsou v Indii žádnou novinkou. V historických pramenech se o nich objevují zmínky už od 16. století, kdy byli využíváni k předávání zpráv, ale sloužili i jako prodloužená ruka obchodníků. Služeb běžců využívala i Británie za dob své koloniální nadvlády. Vytrvalci byli placeni jednak za uběhnutou vzdálenost, jednak za hmotnost dopisů nebo balíčků, které transportovali.

Reklama

Související témata:
Obchodníci