Hlavní obsah

Evropa se pustí do křížku s Amerikou už tuto neděli

V neděli se běží jeden z nejznámějších a nejprestižnějších maratónů světa. Společně s Bostonem, New Yorkem, Berlínem, Londýnem a Tokiem patří do prestižní šestky World Marathon Majors. Co do počtu běžců se celosvětově řadí na čtvrté místo a chlubit se může i zlatou známkou mezinárodní asociace IAAF. Letošní ročník Chicago Marathon slibuje tuhé boje. Evropa versus Amerika!

Foto: Profimedia.cz

Rupp versus Farah, Amerika versus Evropa. Dočkáme se titánského souboje?

Článek

Barvy Evropy bude hájit britský občan somálského původu Mo Farah. Tento dnes 35letý borec žije od svých osmi let v Londýně a na svém kontě má řadu impresivních výkonů. Doménou čtyřnásobného olympijského medailisty jsou tratě 5 000 a 10 000 metrů. S tím jak zraje, přechází postupně na delší tratě a zdá se, že v maratónu se už pevně usadil. V Londýně skončil letos na třetím místě svým doposud nejlepším výkonem 2:06:22, což je oproti předchozímu startu dva roky zpátky zlepšení o dvě minuty. Zároveň mu tento čas zajistil mužský národní rekord.

Mo Farah má nyní v plánu výrazně zasáhnout do bojů na maratónu v Chicagu. Už delší dobu pobývá na kontinentu a v arizonských výšinách nad 2000 metrů nad mořem se pilně připravuje na svoje další výzvy. Národní rekord už mu nestačí a chce zaútočit na ten evropský s hodnotou 2:05:48. Musí tak překonat nejen jeho současného držitele Nora Moena, ale hlavně sám sebe.

Domácí maratónec Galen Rupp, který si na pokraji vyčerpání doběhl pro svůj nejlepší čas na našem pražském maratónu (2:06:07), chce pro sebe získat americký rekord. Ten má v současnosti hodnotu 2:05:38 a pochází z maratónek Khalida Khannouchiho z roku 2002. Americký rekord je tak přesně o deset vteřin vzdálený tomu evropskému. Pokud se Rupp i Farah budou snažit o kontinentální rekordy, půjde tak o boje na ostří nože.

Pikantnosti soubojům dodá určitě i fakt, že oba dříve trénovali pod dnes kontroverzně vnímaným Albertem Salazarem v rámci Oregon Project. Farah dnes trénuje pod křídly manžela a trenéra Pauly Radcliffové Garyho Lougha. Jeho kvality dokládá třeba i Radcliffové už 15 let nepřekonaný ženský světový rekord. Odborníci tvrdí, že oba závodníci mají výkonnost na velice podobné úrovni. Rupp přichází do Chicaga jako vítězství obhajující šampión. Na druhou stranu Farah jej na kratších tratích porazil prakticky vždy.

Rupp nedávno léčil potíže s achilovkou a musel upravovat trénink. Nicméně má násobně více oficiálních maratónských zkušeností než Farah – šest oproti dvěma. Ze šesti maratónských startů si Rupp třikrát odnesl vítězství, jednou stříbro, jednou bronz a při svém posledním bostonském vystoupení vzdal kvůli příšernému počasí. Kdo má větší šanci? A jaký rekord bude nakonec rychlejší, ten evropský, nebo ten americký? Chicagský maratón se letos určitě vyplatí sledovat, bude to napínavá podívaná.

Kdo podle vás bude nakonec úspěšnější?
Brit Mo Farah.
70,4 %
Američan Galen Rupp.
20 %
Nevím.
9,6 %
Celkem hlasovalo 125 čtenářů.

Reklama

Související témata: