Hlavní obsah

Kousnul mě do zadku! stěžuje si nový evropský rekordman

ČTK, küSport.cz

Bratrovražedný souboj, jenž se rýsoval před startem letošního Chicago Marathon, se nakonec nekonal. Američan Galen Rupp chtěl útočit na americký rekord, Brit Mo Farah ohlásil svůj záměr zaběhnout nový rekord pro náš kontinent. A oba chtěli samozřejmě vyhrát. Měla to být řežba ve stylu Evropa proti Americe. Rupp nakonec nový rekord nezaběhl a skončil celkově pátý. To Farah se blýsknul. Nový rekord se mu povedl i přesto, že jeho cestu k rekordu ohrozil jeden nepřátelský čtvernožec.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý over-hattrick: Teprve třetí maratón v životě. Výsledek? Vítězství, britský rekord, evropský rekord.

Článek

Novopečený evropský rekordman v maratónu Mo Farah prozradil nezvyklý problém v přípravě, který mohl ohrozit jeho vystoupení při nedělním maratónu v Chicagu. Při tréninku ve Svatém Mořici ho v létě pokousal pes a britský vytrvalec měl štěstí, že vyvázl bez vážnějšího zranění.

"Na konci července mě pes kousnul do zadku," řekl Farah britskému listu The Telegraph. Když tehdy dorazil do švýcarského horského střediska, trenér Gary Lough (manžel a trenér britské rekordmanky Pauly Radcliffové - pozn. red.) mu řekl, aby se šel proběhnout. "Bylo kolem šesté večer, a když jsem běžel kolem jezera, míjel jsem skupinu psů a jeden z nich se pohnul. Díval jsem se na chlapíka, který byl s nimi, ale nic nedělal," líčil čtyřnásobný olympijský vítěz na dráze.

Při druhém okruhu si dal pauzu a jeden ze psů na něj zaútočil. "Byl to malý pes, ale nebylo to jen povrchové. Nebyly nakonec třeba žádné stehy, ale tekla tam krev," uvedl Farah. Majitele psa pak už nenašel, takže musel ještě dostat vakcínu proti vzteklině. Rána se mu rychle zahojila a mohl se připravit na maratón v Chicagu, který v neděli vyhrál v evropském rekordu 2:05:11. Dosavadní maximum Nora Sondreho Nordstada Moena z loňského závodu ve Fukuoce překonal i přes déšť o 37 sekund.

„Finišovat jako první, v britském a evropském rekordu ‒ jsem více než šťastný. Teď se už jen těším domů, kde strávím trochu času se svými dětmi," řekl Sir Mo novinářům. Farah byl v Británii dekorován rytířem, nositelem nejvyššího britského státního vyznamenání. Chicago představuje Farahovu teprve třetí závodní zkušenost s maratónskou distancí. Čeho se asi dočkáme příště?

Reklama