Hlavní obsah

Válečný veterán vynalezl opravdu nebezpečný sport

Washington

Jordan Wylie je bývalý americký voják. Sloužil na nejnebezpečnějších místech světa. Z jednoho z nich si odnesl zranění páteře a armádě už byl k nepotřebě. „Při své práci jsem viděl, že největšími oběťmi válek jsou vždy děti. Jejich životy jsou rozervány na kusy, často nemají šanci ani získat vzdělání,“ říká člověk, který se rozhodl pro další velice nebezpečnou akci.

Foto: Profimedia.cz

Bojoval třeba i se somálskými piráty. Teď veterán nebezpečně běhá pro děti. (ilustrační foto)

Článek

Running Dangerously, Nebezpečný běh je název Jordanova projektu, jehož smyslem je nejen běžet ve třech nejnebezpečnějších státech této planety, ale také vydělat 100 000 liber (asi 3 miliony korun) pro nadace věnující se právě těm nejmenším ‒ War Child, Frontline Children a další. Jeho hřištěm se staly trasy v Somálsku, Iráku a Afghánistánu.

V Somálsku kromě jiného bojoval s nebezpečnými piráty. Už v únoru tohoto roku měl běžet první závod v Mogadišu, hlavním městě Somálska. Nebezpečí na místě bylo ale tak značné, že bylo potřeba změnit závod i lokalitu. Nakonec běžel desetikilometrový závod ve městě Hargeisa, což byl zároveň první mixový závod v historii východoafrické republiky, jehož se mohli účastnit jak muži, tak ženy. Celkový počet startujících byl 150. „Po trase jsme mohli vidět mnoho policistů a vojáků na stráži, já jsem byl ale velmi rád, že si můžu užívat běh společně s místními," shrnul zážitky Jordan Wylie.

V květnu nadešel další krok, to když běžel půlmaratón v Iráku. Původně plánovaný závod byl z bezpečnostních důvodů zcela zrušen, a tak se Američan rozhodl absolvovat trať na vlastní pěst. Po ulicích Bagdádu jej doprovázela ozbrojená eskorta s obrněným vozidlem. Běžel i po nechvalně známé ulici hlavního města, kde za války zemřelo nejvíce lidí. V zemi bývalý voják ztratil i jednoho ze svých nejbližších přátel a kolegů. Vrátil se na místo po třinácti letech od nešťastné události.

Kromě bezpečnostních rizik bylo jeho největším nepřítelem vedro. V Somálsku navíc musel za teplot kolem 40° C běžet zahalený do dlouhých rukávů i nohavic, aby dostál místním tradicím a zvykům. V půlce října přišel čas na poslední závod ‒ celý maratón v Afghánistánu. Ten se odehrával v hornaté oblasti, takže ke všem potížím se přidala také velká nadmořská výška. Jordan navíc nikdy předtím maratón neběžel. „Časy jsou pro mě irelevantní. Nejsem žádný velký běžec a nesu si s sebou své zranění. Důležité pro mě je dostat se do cíle i přes nepříznivé podmínky," shrnul dnes už také maratónec, kterému se v náročném terénu spouštěla i krev z nosu.

Na celý podnik se bývalý voják připravoval pod dohledem jiného veterána Riche Webba z britských jednotek, který v bojích na afghánském území přišel o levou nohu.

Reklama