Hlavní obsah

Zdrcující závod bez pomoci: Písek a slunce jako největší nepřátelé

Maskat

Zatímco v Česku se více či méně důstojně slavil 17. listopadu Den boje za svobodu a demokracii, v ománské poušti toho dne začínal známý běžecký brutální závod Oman Desert Marathon. 165 kilometrů rozpáleným pískem bez podpory rozhodně není pro každého. Podívejte se na video!

Běžci bojovali s pískem a sluncem při maratonu na Ománské pouštiVideo: Reuters

 
Článek

Běžci z celého světa se sešli na startu ománského pouštního maratonu, aby v šesti etapách vzdorovali nepřátelským živlům, aniž by přijali pomoc zvenčí.

První etapa byla ještě milostivě krátká. Prvních 21 kilometrů má účastníkům posloužit jako aklimatizace pro zbývajících více než 140 kilometrů trasy. Zde na ně čeká různorodost prostředí od pouštních oáz až k Arabskému moři.

Po stopách dávných karavan se běžci vydávají vybaveni vším, co mohou na své šestidenní cestě potřebovat. Od pořadatelů mohou doplňovat pouze vodu na občerstvovacích stanicích, které jsou k dispozici zhruba každých deset kilometrů. Délky jednotlivých etap jsou 21, 25, 28, 29, 42 a 20 kilometrů.

První etapu s přehledem vyhrál Maročan Rašíd El Murabity s nejrychlejším časem 2 hodin 9 minut a 13 vteřin, jehož o 13 sekund později následoval jeho bratr Mohamed. Kategorii žen ovládla běžkyně rovněž z Maroka Azíza Radžiová.

Reklama

Související témata:
Oáza