Hlavní obsah

Poznal své město jako nikdo jiný. K tomu mu pomohl sport

Američan Rickey Gates asi nebude úplně normální. Jednoho dne si totiž řekl, že by své město rád poznal opravdu důkladně. Stálo ho to hodně sil a skoro dva měsíce neskutečné dřiny, ale náramně si to užil. Jeho nápadu neuvěříte. Ale kdo ví, třeba to zkusíte ve svém městě také.

Foto: Profimedia.cz

Proběhnout každičkou ulici svého města. Je to i váš sen?

Článek

Rickey Gates je sponzorovaný trailrunner a ultravytrvalec, který si řekl, že vlastně San Francisco vůbec nezná a že by jej rád poznal důkladně. Proto přišel s neotřelým nápadem: proběhnout všechny ulice a místa města, a to v čase kolem šesti týdnů. Uvidí tak město takové, jaké skutečně je, většinou navíc poprvé v životě.

S plánem mu pomáhal jeho starý přítel s matematickým vzděláním. Bylo totiž nutné vymyslet distribuční model, který by zajistil, aby nadšenec probíhal minimální počet ulic dvakrát a musel se na stejná místa vracet co nejméně. A pak už jen běhal a běhal a běhal. Celkem urazil přes 2000 kilometrů a nastoupal celkem téměř 45 000 vertikálních metrů. Jak je známo, San Francisco rozhodně neleží na rovině.

Vytrvalec se ale nesoustředil jen na běhání, chtěl zároveň také objevovat, pozorovat, poznávat. Lidi a místa, zajímavosti, kterých si nikdo jiný téměř nevšímá. A tak se často zastavoval na kus řeči s místními, fotil zajímavá stará auta s duší nebo oprýskanou barvu na dřevěných vjezdových dveřích do dvora.

Do svého objevování zahrnul i lokální restaurace, kavárny a pekárny. Není divu, že si užíval donuty, kávy, tacos, čínská jídla nebo hamburgery. S jeho energetickým výdajem si to jistě mohl dovolit, aniž by měl jakékoli výčitky svědomí. Všechno, co jej na dlouhé pouti zaujalo, také dál fotil. Vznikly tak velmi neobvyklé a zajímavé koláže. Jeden by až téměř nevěřil, že mohlo být vše na relativně malém kousku země, v jednom jediném městě.

Reklama