Hlavní obsah

Mediální sebevražda jednoho ze šestice největších závodů světa?

René KujanSport.cz

Jeden z největších a nejbohatších maratonů světa se postaral o velkou bouři a vypjatou výměnu názorů na sociálních sítích. Oznámil totiž, že na jeho akci nedostanou vodiči zrakově hendikepovaných sportovců nic, natož účastnickou medaili. Možná méně překvapivě se nebouří ani tak doprovodní běžci jako samotní hendikepovaní sportovci. Případ je v celosvětovém kontextu v zásadě unikátní a skoro to vypadá, že britští soudruzi někde udělali chybu...

Foto: Profimedia.cz

Co si zaslouží vodiči zrakově postižených běžců? (ilustrační foto z London Marathon)

Článek

Jako první se začali ozývat zrakově postižení běžci, kterým vadí, že jejich pomocníkům k nezaplacení odepřou organizátoři i tu jedinou odměnu za jejich mimořádné úsilí. Nejeden z nich se obrátil přímo na pořadatele, kteří neváhali odpovědět ve smyslu: nic neplatí, nic nedostanou, tak je to v pořádku.

Je pravda, že na Londýnském maratonu jdou vodiči na rozdíl od svých hendikepovaných běžců bez poplatku. Běžec platí plnou sazbu, vodiče má zdarma k tomu. Vodiči zpravidla nemají své vlastní startovní číslo, tudíž ani stopovací čip, oficiální čas, oficiální tričko závodu, zkrátka nic. Až na medaili. Účastnickou medaili zpravidla dostávají i vodiči. Ne tak v Londýně.

ŘEKLI K TÉMATU
„U nás k tomu od začátku přistupujeme tak, že hendikepovaný sportovec a jeho vodič platí dohromady jen jedno startovné, ale oba dostávají celý startovní paket: Oba od nás mají pozvánku na nudlovou párty, vstup zdarma do termálu, nápoje, vstup na předzávodní přednášku... Každý z dvojice dostává také vlastní startovní číslo, oba jsou ve výsledkové listině a samozřejmě oba dostávají finišerskou medaili. Klademe důraz na rovnost všech účastníků, zrakově postižení závodníci k nám chodí běhat léta. V roce 2014 jsme u nás na symposiu měli Jeffreyho Norrise, slepého extrémního sportovce, který tu měl vlastní přednášku.“
Thomas Richter, dlouholetý ředitel Thermen-Marathon, Bad Füssing, Německo

Jeden z nejbohatších závodů světa, za nímž stojí miliardář Richard Branson vlastnící po celém světě více jak čtyři stovky společností pod křídly své Virgin Group, má velice ojedinělý přístup. Několik běžců už psalo samotnému Bransonovi, jeho reakce zatím není známa. Diskutující na sociálních sítích se většinou nepozastavují nad chladnou ekonomickou kalkulací jako takovou, ale nad tím, jaký signál organizátoři vysílají do světa hendikepovaných sportovců a lidem, kteří se jim snaží pomoci.

ŘEKLI K TÉMATU
"Na závodech RunTour berou oba jako tým, medaili i občerstvení dostane každý. Trasér startovné neplatí, běží bez čísla ve žluté vestičce. Navíc jde část peněz ze startovného nadaci Leontinka, která podporuje zrakově postiženou mládež." "Na sérii RunCzech poskytuje startovné Světlo pro svět pro oba zdarma, případně závodník běží na své číslo. Servis máme stejný, a navíc je možné při běhu za charitu navštívit VIP zónu." "Na ostatních závodech jako například Borecký půlmaraton, nám vycházejí organizátoři všemožně vstříc. Většinou platíme jedno startovné, někde dostaneme i obě zdarma. Ostatní závodníci hendikepovaným běžcům hodně fandí a podporují je. S tím, co se děje v Londýně, jsem se u nás nesetkal."
dobrovolný trasér nevidomých a slabozrakých závodníků Tomáš Zahálka

Ekonomická kalkulace Londýna je na první pohled správná. Marketingové oddělení Virgin London Marathon by ale měli zrušit. Nedělá svou práci dobře. Kolik zrakově postižených sportovců se v Londýně objeví? Pět? Deset? Možná čtyřicet? Mezi více jak 40 000 převážně platících účastníků to udělá jaký zlomek promile? A jaká je výrobní cena jedné účastnické medaile? Není z pohledu rozumného ekonoma přeci jen lepší věnovat pár liber na dobrou věc a ukázat respekt lidem, kteří si jej opravdu zaslouží?

Co si podle vás zaslouží vodiči hendikepovaných sportovců?
Když nic neplatí, tak nic.
4,1 %
Nějaký základ, účastnickou medaili asi ano.
5,4 %
Plný servis, vzdali se svého startu ve prospěch druhého.
88,1 %
Nevím.
2,4 %
Celkem hlasovalo 763 čtenářů.

Reklama