Hlavní obsah

V Londýně budou letos opět řinčet zbraně

V neděli 28. dubna odstartuje další maraton v Londýně. Celosvětově jeden z nejvýznamnějších podniků svého druhu přiláká každý rok přes 40 000 účastníků. Téměř pravidelně na jeho trase dochází k překonávání světových rekordů. Duben je ještě daleko, už teď ale přichází oznámení, že i letos bude rozhodně na co se těšit.

Foto: Profimedia.cz

Kipchoge a Farah se letos opět střetnou. Jak to dopadne?

Článek

Keňský vytrvalec, držitel oficiálního i neoficiálního světového rekordu v maratonu i držitel traťového rekordu v Londýně společně s Britem Mo Farahem, dvojitě dvojnásobným olympijským zlatým chlapcem z tratí pět a deset kilometrů, vítězem z Chicaga a držitelem evropského maratonského rekordu oznámili, že se opět vrátí na trať London Marathon 2019.

Budeme tak moci být svědky dalších epických soubojů dvou skvělých titánů. Své maratonky tak letos zkříží stejně jako v loňském roce. Letošní boje navíc slibují ještě lepší podívanou, protože oba běžci na podzim roku 2018 předvedli vynikající výkony a zdá se, že oba nastoupí s pořádně vyladěnou formou.

Kipchoge, úřadující král londýnského maratonu dokázal v Británii zvítězit už třikrát a nastavit nový traťový rekord v roce 2016. V oficiálním prohlášení vyjadřuje velkou radost nad tím, že se na svou oblíbenou trať znovu vrátí, k otázkám po zopakování skvělého výkonu z Berlína (2:01:39, nový světový rekord) je ale poněkud zdrženlivý. „Doufám, že rok 2019 pro mne bude stejně dobrý jako ten předchozí," uzavírá šampion.

Eliud Kipchoge dokázal zvítězit v posledních devíti maratonech, na něž nastoupil. Bude slavit úspěch i podesáté? To bude nejspíše záležet i na Britovi, současném nejrychlejším evropském maratonci. Ten už se nechal slyšet v tom smyslu, že nemůže vyloučit ani pokusy o Keňanovo překonání. Naposledy mu Kipchoge unikl až na 32. kilometru a i když Mo po cestě minul několik hydratačních lahví, nakonec se mu podařilo udržet alespoň třetí místo s menší cenou útěchy ‒ britským národním rekordem (2:06:21). Stačí Farahovi doladit pár detailů a přišlápne Keňanovi patu? Uvidíme v dubnu, o napětí určitě nebude nouze.

Reklama