Hlavní obsah

Milionový sklep hostil atlety z celého světa

Kišiněv

Nádherný nápad měli ve čtyřmilionovém Moldavsku. Svátek sportu vkusně spojili se svými lidovými tradicemi a svým oblíbeným vývozním artiklem, totiž vínem. Vznikl tak mix úžasných sportovních výkonů, zvuků a chutí, díky němuž se nejmenší ekonomika Evropy může těšit na zvýšený zájem turistů.

Desetikilometrový závod vedl přes vinný sklípek v MoldavskuVideo: Reuters

 
Článek

Stovky běžkyň a běžců se vydaly na desetikilometrovou trasu vedoucí skrze největší vinné sklepy světa. Mezi povinnou výbavu účastníků patřily i čelové svítilny, aby se běžci neztratili v temných vápencových jeskyních, které se nedaleko hlavního města Kišiněva rozprostírají v délkách mnoha desítek kilometrů.

Sportovní turisté nejen z Evropy, ale třeba i Kanady nebo Spojených států se společně s místními borci pustili ve sklepě Mileștii Mici do ochutnávek vín, poslechu místní lidové hudby produkovanou umělci v krojích a mnoho z nich se připojilo také k tanci.

Státem vlastněné vinné sklepy se už před více než 13 lety dočkaly zápisu do světové knihy rekordů. Podzemní prostory se stálou teplotou a příznivou humiditou, díky čemuž jsou zde ideální podmínky pro vyzrávání kvalitních vín, v tu dobu chránily přes půl druhého milionu lahví. Dnes je jich přes dva miliony.

„Slyšela jsem o tom v britské televizi a řekla jsem si, že jestli mám někde běžet svých prvních deset kilometrů, tak to bude určitě tady," řekla jedna z účastnic. „Slyšel jsem o zdejších sklepích, že jsou prý v guinnessovce, a tak jsem byl zvědavý, co tu všechno mají. Teď čekáme na degustaci, abychom toto místo poznali i z dalších stránek," přitakával další z nadšených běžců.

Pozitivní vibrace z řad účastníků se přelévaly i směrem k organizátorům: „Je to úžasná kombinace moldavských tradic. Každých pár kilometrů máme skvělé folklorní skupiny. Myslím si, že tímto způsobem dokážeme přilákat návštěvníky i z jiných zemí. Sami vidíme, že každý další ročník je pro turisty zajímavější a přitažlivější," pochvalovala si jejich zástupkyně.

Víno ve sklepích zraje v obrovských dubových sudech a nerezových tancích. I ty mohli účastníci závodu zahlédnout, pokud dokázali odtrhnout svoji pozornost od kluzkých vápencových chodníků v úplných ulicích sklepení. Každá taková ulice má podobně jako ve městech na povrchu své jméno, většinou podle vinných odrůd. Najdete tam tak ulice jako Pinot nebo Cabernet Sauvignon. Zdejší sklepy už navštívil například i herec Steven Seagal nebo bývalý prezident Spojených států Jimmy Carter. V současné době zde uchovávají vinné kolekce ruského prezidenta Vladimira Putina nebo německé kancléřky Angely Merkelové.

Reklama