Hlavní obsah

Boj s korupcí zahájili originálně – korupcí

Lagos

Co se týče korupce, nemusí Česká republika Nigérii vůbec nic závidět. Před pár lety vycházel korupční index u obou zemí téměř shodně. Co bychom naopak Nigérii závidět mohli, je mezinárodní závod s neskutečně vysokými finančními odměnami. A kde jsou velké peníze a vysoká míra korupce, tam už je zaděláno na nějakou tu mezinárodní ostudu. Jak to dopadlo v největším nigerijském městě Lagosu?

Foto: Profimedia.cz

Když jde o peníze, je lepší, když vyhrají naši přátelé, řekli si nigerijští pořadatelé.

Článek

Mezinárodní závod Access Bank Lagos City Marathon nyní čelí těžké kritice a obviňování z podvodů a manipulací s výsledky. První záhadou je samozřejmě to, jak se v chudé africké zemi může pořádat závod pro necelou tisícovku maratonců v cíli, ale prémiemi tak vysokými, jako mají nejprestižnější světové závody stejného druhu, na jejichž startu se objevují desetitisíce platících účastníků. Může nám to být divné, trestné to však není.

Druhá záhada už minimálně trestuhodná je. Na výsledkové listině maratonu se začaly dít podivuhodné věci. Na předních místech se objevovala jména sportovkyň a sportovců, kteří závodili na úplně jiné distanci. Jména některých doběhnuvších v první desítce naopak zmizela úplně. A nahrazena byla jmény příbuzných a přátel organizátorů. Ostré mezinárodní protesty vyvolala jedna závodnice, jejíž jméno nebylo uvedeno. Ta tvrdí, že do cíle doběhla pouze za třemi ženami, a tudíž je čtvrtá v pořadí. Organizátoři podle ní ale mezi ni a ženy v cíli vklínili několik dalších startujících z řad svých příbuzných a přátel, které navíc běžely jen desetikilometrovou trať. Další ženy protestují. Podle nich skončily na šestém a sedmém místě, ale jejich jména pořadatelé jednoduše z výsledkové listiny kompletně odstranili. Tak mohou samozřejmě jejich prize money „přiklonit" někomu jinému a zároveň do toho příliš „nezabrušovat".

Generální ředitel závodu Jusuf Alli se nechal slyšet, že „všechny protesty prověří". Odkazoval se přitom na kamerové záznamy z trati. Podivné informace ale zaznívají i z řad novinářů, kteří byli přímo na místě. Na maraton organizátoři nepřipravili žádnou mix-zónu, odkud by žurnalisté mohli průběh a hlavně doběh závodu nerušeně a na vlastní oči sledovat. Situace na místě prý byla nepřehledná a jim bylo znemožněno objektivní zpravodajství.

Třešničkou na dortu plném korupční šlehačky a manipulativní polevy je další zajímavá informace. Některá média jako například britský The Guardian soudí podle určitých indicií, že onou neoficiálně čtvrtou ženou má být domácí běžkyně Deborah Pam. To by bylo zvláště pikantní, protože tato žena v prosinci minulého roku vyhrála domácí Protikorupční půlmaraton v hlavním městě Abudža, který měl v nejlidnatější zemi Afriky vyslat jasný signál, že Nigérie je odhodlána proti korupci tvrdě bojovat.

Reklama