Hlavní obsah

Rozmetal světové rekordy na prach. Jornet se zase jednou šel „jen tak proběhnout“

Španělského muže jménem Kílian Jornet, malého vzrůstem, olbřímího výkony zná asi každý, kdo někdy přičichl k běhání, skialpinismu nebo horolezectví. V těle tohoto sportovce se vlohy pro všechny tři sporty střetly v bezpříkladné kombinaci, která mu vtiskla už před lety punc světového šampióna ve všem, do čeho se pustí. Ani teď nezahálí ‒ už zase poslal hranice lidských možností vzhůru takovým způsobem, že k nim většina z nás nikdy ani nedohlédne.

Foto: Profimedia.cz

Jestli předchozí rekord vydržel jednu dekádu, jak dlouho asi vydrží ten Jornetův?

Článek

Drobný Španěl řádil tentokráte na sjezdovce a jeho běžecké nohy byly obtěžkány výbavou na skialpinismus. Pokud někdo někdy vůbec snil o takové absurditě, může dnes už říci, že se mu splnila. Věřili byste vy osobně, že se najde někdo, kdo během 24 hodin překoná s lyžemi na nohou, s holemi v rukou nadmořskou výšku porovnatelnou teoreticky s více než dvěma a půl výstupy na Mount Everest od hladiny moře? Přesněji 23 864 výškových metrů?

Ano, počítáte správně, to je průměrná vertikální rychlost téměř 1000 metrů za 60 minut. Hodinu za hodinou, celý den a celou noc. Jornet za sebou už má vyloženě výběhy několika z nejvyšších hor kontinentů či světa včetně Denali (Mount McKinley, nejvyšší hora Severní Ameriky) nebo alpského Matterhornu. Vyzkoušel si, jaké to je postávat na špici světového poháru ve skialpinismu nebo na nejvyšších stupních nejhodnotnějších ultramaratonů světa (např. Hardrock 100, Ultra Trail du Mont Blanc). I na samotný Everest, který nyní slouží jen jako teoretické měřítko, se podíval dvakrát.Přesněji dvakrát v jediném týdnu. Ano, to je ta nejvyšší hora světa, na níž nemálo horolezců skonalo dříve, než jedinkrát dosáhli vrcholu.

Na Jorneta jako by neplatily fyzikální zákony nebo biologická omezení vyhrazená jinak ostatním zástupcům lidského rodu. On si teď vlastně jen tak odskočil na sjezdovku v norském Molde nedaleko od místa, kde nyní žije se svou partnerkou Emily Forsbergovou, ověřit, „co mu tělo dovolí". Těžko říci, proč to ten Jornet vlastně dělá. S ženou svého srdce totiž příští měsíc čekají narození prvního potomka, a to je zároveň i důvod, proč se Španěl rozhodl letošní světový pohár ve skialpinismu vynechat. Nasadil klidnější režim, relaxuje, chce méně cestovat a více se věnovat rodině.

Vlastně si nedaleko od svého bydliště nakrátko odskočil „jen tak zablbnout". Je z toho světový rekord, který mu sice oficiálně nikdo neuzná, protože na něj nedohlíželi ti správní lidé a veškeré podmínky nebyly podrobeny důkladné kontrole... ale jestli jeho sportovní rivalové nemají právě teď celý povrch těla pokrytý husí kůží, tak je to nejspíš tím, že se k nim tahle zpráva ještě nedonesla.

Posuďte sami: Podle oficiálních tabulek platil po celou jednu dekádu rekord Rakušana Dorschlaga na nastoupané metry za 24 hodin 18 288, než byl loni touto dobou sesazen Američanem Footem a posunut na hodnotu 18 654. O dva měsíce později se na příčku krále vertikálních metrů prodral Nor Erik s 20 939 metry. Taky jste zvědaví, co teprve ukáže Kílian, až se do toho pustí „doopravdy"?

Reklama