Hlavní obsah

Keňan není nejlepší, odnesl si ale trofej ještě cennější

Keňský vytrvalostní běžec Eliud Kipchoge letos nakonec nezískal ocenění Laureus, označované za sportovního Oscara. To nakonec připadlo srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi. Na Keňana ale čekalo ocenění v jistém směru ještě význačnější. Za posledních dvacet let bylo totiž uděleno pouze třikrát.

Foto: Profimedia.cz

Eliud Kipchoge - sportovního Oscara nemá, odnesl si víc.

Článek

Atlet roku 2018 Mezinárodní asociace atletických federací IAAF, trojnásobný vítěz maratonu v Londýně a světový rekordman z loňské berlínské maratonské tratě s výkonem 2:01:39 letos v Monaku ocenění Laureus pro nejlepšího sportovce roku nezískal. Odnášel si ovšem trofej v mnohém ještě cennější ‒ Exceptional Achievement Award, ocenění za výjimečný výkon. Takové pocty se dostává málokomu a málokdy.

Kipchoge si jej určitě zasloužil, a to právě svým loňským výkonem v Berlíně, kde předvedl mistrovský koncert pro dvě nohy a plíce. Už na start nastupoval s cílem být ze všech nejrychleji v cíli a zaútočit na tehdy platný světový rekord krajana Dennise Kimetta ze stejné trati o čtyři roky dříve s hodnotou 2:02:57. Mnozí věřili v jeho úspěch, vždyť už od května 2017 platil Keňan za nejrychlejšího maratonce planety, když se mu byť za nestandardních podmínek podařilo přiblížit k bájné hranici dvou hodin na pouhých 25 vteřin!

V Berlíně začalo být záhy jasné, že svět atletiky bude svědkem mimořádného výkonu, když se Kipchogemu neskutečným způsobem podařilo doslova uvařit všechny své pacemakery, vodiče. Poslední z nich odstupoval z trati o mnoho kilometrů dříve, než bylo původně plánováno. Sportovní statistiky za dlouhá desetiletí dozadu hovořily poměrně jasnou řečí: Posun možný je, s největší pravděpodobností se ale rekord pohne v rozmezí několika málo vteřin.

Kipchoge porazil všechny své soupeře, všechny své vodiče i všechny statistické závěry, když světový rekord posunul o velice nepravděpodobných 78 vteřin. Šokované diváky hned vzápětí ujistil tvrzením, že věří v brzké prolomení i oné hranice 2:00:00.

Kipchoge je celkově čtvrtým laureátem Ceny za výjimečný výkon. Zařadil se tak k plavci Michaelu Phelpsovi, tenistce Li Naové a fotbalistovi Francescu Tottimu.

Předávanou mimořádnou trofej přijal se skromností a úsměvem sobě vlastním. „Svět běhu je světem míru. Svět sportu je světem radostným," řekl. A asi všichni s napětím očekávají, co předvede na maratonu v Londýně, který se běží už 28. dubna.

Reklama