Hlavní obsah

Konkurenční boj? Dvě značky se přou o rekord

Londýn

Laura Muirová, skotská běžkyně má problém: Zaběhla jednu míli za 4:18,75, což znamená prolomení dosavadního, 31 let platného britského rekordu v běhu na jednu míli v hale. Ještě než si mohla své velké vítězství naplno užít, vynořují se ale určité kontroverze, které by ji teoreticky mohly o rekord zase připravit.

Foto: Profimedia.cz

Muirová těsně po svém kontroverzním vítězství. Přinesou jí její boty nakonec štěstí?

Článek

Její tretry jisté americké značky a legálnost jejich použití při závodě totiž napadl jiný, v médiích záměrně nejmenovaný výrobce. Ten tvrdí, že použití treter Muirové nebylo legální a odvolává se na pravidla samotné mezinárodní asociace IAAF.

Paragraf 143 totiž kromě jiného říká: „Jakýkoli typ obuvi musí být rozumným způsobem dostupný všem... Je nepřípustné, aby obuv dávala atletovi jakoukoli nespravedlivou podporu nebo výhodu." Se stejným paragrafem se v podobné kauze potýkala i bota Nike Vaporfly 4%, u níž sám výrobce proklamuje, že v průměru zajišťuje zlepšení celkového výkonu právě o 4 % ve srovnání s jejím druhým nejlepším modelem. A přes polovinu medailových pozic na maratonech obsadili běžci a běžkyně právě v této obuvi. Nejpádnějším argumentem asi tehdy bylo, že koupit si je přeci mohou i ostatní.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

British Indoor Champion 😊 Qualified for European Indoor Champs in Glasgow in 3 weeks time!

Příspěvek sdílený Laura Muir (@lmuiruns),Úno 9, 2019 v 2:08 PST

V případě britské mílařky je situace o něco vyhrocenější. Jak poukazuje britský Daily Mail, Muirová zaběhla nový rekord v určitém prototypu Vaporfly, navíc modifikovaném a uzpůsobeném přímo atletce na míru, což by nesplňovalo právě pravidlo 143 IAAF o rozumné dostupnosti pro všechny. List navíc upozorňuje na to, že rekordní obuv se také zásadním způsobem liší od treter, které Muirová jinak na závodech používá. Ve zkratce jde o to, že Britka vyměnila ploché tretry s tenkou podrážkou, minimálním dropem a bez odpružení za boty s výrazným tlumením a dropem opatřené šesti hřeby.

Z prohlášení IAAF vyplývá, že se stížností hodlá vážně zabývat a obuv Muirové přezkoumat. Na svých stránkách již ale její výkon standardně uvádí, i když chybí záznam o novém národním rekordu. V zásadě by mělo platit, že boty, v nichž se závodí by měly být v maloobchodním prodeji, tudíž rozumně dostupné pro každého, kdo by v nich také chtěl běžet. Pokud by podaná stížnost u IAAF nakonec našla úrodnou půdu, boty by mohly být na dalších soutěžích zakázané. Ratifikaci rekordu Muirové by ale podle posledních zpráv takové rozhodnutí asociace nejspíš ohrozit nemělo.

Bylo podle vás použití prototypu obuvi při soutěži v pořádku?
Ano, závod nevyhrává bota, ale atlet.
74,8 %
Ne, pravidla jsou jasná: „bota dostupná pro všechny“. To tady evidentně neplatí.
20 %
Nevím, je to složitější.
5,2 %
Celkem hlasovalo 1242 čtenářů.

Reklama