Hlavní obsah

Prahu zaplaví tisíce běžců. Je tu královská disciplína dlouhých tratí

Praha

Královská běžecká disciplína dlouhých tratí se opět hlásí o slovo. V neděli se v Praze poběží už pětadvacátý ročník závodu, který nese název Volkswagen Maraton Praha. Elitní atleti z celého světa a proti nim milovníci běhání, kterým nejde až tak o čas. Na start se postaví více než deset tisíc sportovních nadšenců.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tisíce běžců vyrazí v neděli do Prahy.

Článek

Závod odstartuje v 9 hodin ze Staroměstského náměstí. Poslední běžec se na stejné místo dostane o sedm hodin později, tedy v 16 hodin, a v cíli ho přivítá kompletní RunCzech tým, který maraton pořádá.

Závod si získal svůj věhlas díky krásné trati probíhající srdcem historické Prahy, která vede běžce kolem Vltavy a přes sedm mostů včetně nejslavnějšího Karlova mostu. Poběží se také kolem Národního divadla, Tančícího domu, Obecního domu a dalších památek. Na start závodu se postaví na 10 600 běžců a běžkyň.

Mezi největší favority budou jako tradičně patřit afričtí vytrvalci. Amos Kipruto a jeho krajan Solomon Kirwa Yego si vezou do Prahy slušnou formu. V očekávání skvělého času je jednička závodu Ela Majhoub Dazza z Bahrajnu, jenž už dokázal svůj osobák stlačit pod hodnotu rekordu Volkswagen Maratonu Praha. Prohánět ho chtějí další Keňané Paul Maina s Bernardem Kiprop Kipyegem i Etiopané Dejene Debele a Aychew Bantie.

Díky rekordu závodu Eliuda Kiptanuie 2:05:39 z roku 2010 je pražský závod nejrychlejším květnovým maratonem všech dob. Ženský rekord závodu 2:21:57 je od roku 2017 v držení Valary Aiyabei.

Foto: RunCzech.com

Prahu oživují běžci už čtvrtinu jednoho století.

Na trati se představí také pětinásobný mistr České republiky Petr Pechek, aktuální šampion Jiří Homoláč a Vít Pavlišta. Mezi hlavní české favoritky patří domácí trojnásobná mistryně v maratonu Petra Pastorová, olympionička Ivana Sekyrová, Eva Filipiová, která byla první mezi českými běžkyni na letošním Sportisimo 1/2Maratonu Praha a talentovaná Tereza Ďurdiaková.

Nejvíce zahraničních běžců přijede z Francie, Itálie, Číny, Německa, Velké Británie, Polska, Španělska, Slovenska a Ruska.

A jak si stojí ženy proti mužům na trati? Muži tvoří 75,9 % běžců, ženy 24,1 %. Průměrný věk žen na maratonu je 40,4 let, průměrný věk mužů je 42,7 let. Ženy zvládnou závod v průměru za 4:19:29, muži za 3:50:52.

Reklama

Související témata: