Hlavní obsah

Běhání po australských plážích. Vítejte v Sydney

Libor KalousSport.cz

Česko zima, Austrálie léto. Oboje je v plném proudu. Tady péřovka, kulich naražený do čela. Tam šortky, žabky a sluneční brýle. Přesto je něco spojuje - všude se běhá. Vzdálenost mezi Prahou a Sydney je přes šestnáct tisíc kilometrů. Co se týče země klokanů, zdejší klima je příznivější po většinu roku a běhání po plážích na Northern Beaches v okolí Manly a Dee Why má své kouzlo.

Foto: Libor Kalous, Sport.cz

Sydney centrum

Článek
Fotogalerie

Sydney bylo založeno 26. ledna 1788 u zálivu Sydney Cove, dnes má tato australská tepna 4,5 miliónu obyvatel. Život zde patří mezi nejkvalitnější na celém světě. Ale také nejdražším. Nic není zadarmo. Jen to běhání skoro.

Pohyb je v této části Austrálie náboženstvím. Vždyť klima k tomu přímo vybízí. Ráno před sedmou nasazujete sluneční brýle, dolů jdou až po osmé večerní. Podnebí v Sydney dosahuje na téměř 2500 slunečných hodin za rok. Odečtěte si noc a vyjde vám život zalitým sluncem.

Všichni běhají

Od rozbřesku na severovýchodním pobřeží Tasmanova moře, které je součástí Tichého oceánu, se vlny plní surfaři, kteří opouští své teritorium jen s přicházející tmou.

Kdo neholduje vodnímu veselí, využívá místí stezky, chodníky, pláže. A potkáte tu opravdu každého. Staří, starší, střední generace, náctiletí, děti, mámy s kočárky, lidé se psy. K tomu všechno namícháno národnostním mixem. Japonsko, Jižní Korea, Brazílie, Čína, Indie, Nový Zéland, Slovensko, Česko.

Značnou část ze světové populace tvoří studenti, ti se tu střídají v tisících. Není se čemu divit, život zde má své kouzlo a pro Evropana, který se narodil v zemi bez slané vody a pociťuje pravidelnou obměnu ročního období, je a bude vždy bytí v tomto vodním sousedství příjemný, zvláštní. Trochu jako dovolená, když se jdete projít s kafem k pláži a poté vyběhnete.

Manly a Dee Why

Běhá se hlavně na zdejších plážích Manly a Dee Why. Manly je druhá nejznámější pláž v Sydney, tady se surfaři i plavci scházejí přes sto let. Dnes pláž, která je dlouhá 1,5 kilometrů, lemuje spousta restaurací a kaváren, pořádají se tu pikniky, lidé si tu užívají a relaxují. A to opravdu umí.

Dee Why je ještě o pár set metrů delší. Navíc na jejím konci si výběh zpestříte finišem na Long Reef. Tady nahoře si můžete odpočinout, rozhlédnout se na kilometry daleko a třeba se i pokochat pohledem na zaoceánskou loď,

Běhání s výhledem na oceán má velké kouzlo, o to větší, že si můžete vybrat, kudy vyběhnete. Můžete se vydat po trávě, chodníku, písku, naboso, ve vodě. Jen je potřeba vždy myslet na opalovací krém. Ten je tady klíčovou součástí nejen běžecké výbavy.

A tím se dostáváme k největšímu rozdílu mezi Českem a Austrálií těchto dní. Jinak je vše stejné. Mátě chuť, běžíte.

Reklama

Související témata: