Hlavní obsah

Česká opora z Kataru jako kluk běhala i střílela

Markéta LyachováSport.cz

Ze světového šampionátu v Kataru si přivezl Prezidentský pohár, a i když mnozí řekli, že jen tak „postává“ v brance, běh je nedílnou součástí jeho přípravy. „Myslím si, že běh jakožto základní pohybový vzorec je důležitý pro jakýkoliv sport,“ říká Petr Štochl, gólman českých házenkářů a bundesligového týmu Füchse Berlin.

Foto: Pavel Lebeda/ch.cz

Brankář Petr Štochl zdraví fanoušky po výhře nad Islandem na mistrovství světa v Kataru.

Článek

A pro házenou?

Pro házenkáře je běh nepostradatelným. I když je pozice brankáře specifická a ne tak fyzicky náročná, je pro mě běh nenahraditelný zejména pro rozvoj obecné vytrvalosti.

Počítáte si naběhané kilometry?

Nemůžu přesně říct počet kilometrů, nemáme to spočítáno přesně jako třeba běžci. Samozřejmě to závisí i na tom, v jaké části sezóny se zrovna nacházíme. V přípravě jsou objemy rozhodně větší. Rozdíl je i v týdnech, kdy jsou utkání pouze o víkendech, a kdy jsou i v úterý či ve středu.

Jak takový běžecký trénink házenkáře vypadá?

Nejčastěji máme na programu běh mezi třiceti a čtyřiceti minutami, na dráze pak úseky dvě stě až osm set metrů. Speciální běžecký trénink nemám, chodím si navíc jen den po zápasech zaběhat. Jde ale spíš o regenerační běh, dostávám se maximálně na 65 procent tepové frekvence. Počítám to podle Karvonena, přijde mi to lepší než klasické 220 tepů - věk.

Baví vás to?

Moc ne (smích). Ale třeba ty moje výběhy jsou vcelku fajn, chodím do lesa, je tam příjemně. A hlavně mám po běhání dobrý pocit, to mě motivuje jít příště zas.

Třeba i na závod?

Na základní škole jsem párkrát absolvoval přespolní běh. Jako kluk jsem se lehce věnoval i biatlonu, včetně jeho letní varianty - tedy běhu a střelbě. Někdy běhám i na dráze.

Vážně?

Ano, ale jen na tréninku, protože musím. Nemám moc rychlých vláken, jsem spíše vytrvalec. Popravdě řečeno jsem orientován na míč, takže si běhání radši kombinuji s míči všeho druhu, squash, fotbal, tenis... Zmíněný tenis či squash jsou pak i vzhledem k mé pozici vhodnějším doplňkem, je to kombinace rychlosti a rychlosti reakce.

Jaké je vaše oblíbené místo na běhání?

V Plzni bydlím pod Radyní, tam mám okruh kolem Radyně, který mi zabere asi čtyřicet minut, to je pro mě ideální. Už jsem ale běhal i na Islandu – bylo to zajímavé, především směrem k tamní přírodě.

S týmem Füchse Berlin jste prošel z druhé ligy až do Ligy mistrů. Jaká to byla cesta?

Byla, je, a doufám, že ještě dlouho bude úžasná. Do Berlína jsem přicházel spolu se spoustou nových hráčů s jasným úkolem postoupit do 1. bundesligy a v další sezóně ji udržet. To vše se povedlo a každý rok jsme stoupali tabulkou výš až do Ligy mistrů a dokonce hned do finálového turnaje. Považuji to za obrovský úspěch týmu, který pouhých pět let před tím postoupil z druhé ligy.

Kolik fanoušků chodí na vaše zápasy?

Máme halu pro osm tisíc diváků. Na špičkové soupeře máme vyprodáno, málo kdy se pak dostane návštěva pod šest tisíc. Proti Barceloně jsme vyprodali i hokejovou arénu pro 17 000 fanoušků.

Reklama