Hlavní obsah

Král zlatých známek létá světem. Až 90 000 km za rok

Praha

Okolo 90 000 kilometrů ve vzduchu absolvoval loni Carlo Capalbo, šéf Prague International Marathonu, na služebních cestách za šířením dobrého jména svých závodů. Ostatně má čím se ukázat – sedm podniků RunCzech se teď pyšní pěti zlatými a dvěma stříbrnými známkami IAAF, oceněním pořadatelské kvality, tolik jich nemá žádný jiný organizátor na světě.

Carlo Capalbo mezi běžci.

Článek

Capalbův letecký maratón začal na nový rok, který strávil na maratónu v Šen-čenu, kde běhá 77 000 běžců. Díky této návštěvě se Volkswagen Marathon Praha dostal na stránky čínských verzí časopisů Men´s Health, Runner´s World nebo Elle. „Čína za loňský rok vykázala výjezdy 97,3 milionů svých turistů do zahraničí. Jsem přesvědčen o tom, že za rok, za dva můžeme v Praze přivítat až tisíc čínských běžců," ocenil přínos cesty.

V dubnu pokračoval návštěvou londýnského maratónu, kde se potkal i s jeho bývalým ředitelem Davidem Bedfordem a dalšími VIP osobnostmi. Právě tady se podařilo definitivně potvrdit účast světových rekordmanů Wilsona Kipsanga a Edny Kiplagatové na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc.

Nabitý kalendář domácích závodů RunCzech pak už dovolil jen jednu důležitou cestu do jihoafrického Durbanu na kongres AIMS, Mezinárodní asociace maratónů a dálkových běhů, který před tím hostila ve velkolepé režii Praha. Durban je dějištěm legendárního 90kilometrového ultramaratónu Comrades.

Svědkem světového rekordu

Prázdninová cesta vedla do německého Herzogenaurachu, sídla dlouholetého partnera RunCzech běžecké ligy a jeho dalších projektů, firmy Adidas. „Celý pořadatelský tým tady viděl, jak se rodí boty i oblečení nejlepších světových atletů i milionů hobby běžců po celém světě, sledoval i testy materiálů, které zůstávají jinak před veřejností velmi bedlivě střeženy," vyprávěl Capalbo.

V září nemohl chybět na berlínském maratónu, kde byl podruhé v krátké době svědkem světového rekordu, tentokrát zásluhou Dennise Kimetta z Keni. Ten si vyběhal formu o tři měsíce dříve v Olomouci.

Po skončení tuzemské sezóny pokračoval Capalbo v zahraničních misích. Nejprve návštěva pekingského maratónu, jenž vyprodá za jediný den třicet tisíc startovních čísel. V roce 2015 se stane hostujícím podnikem RunCzech běžecké ligy a naopak do Česka se vypraví početná skupina čínských běžců.

Češi v New Yorku

Dále Maraton Benátky. „Žádný zvláštní důvod," usmívá se Capalbo. Možná jen italská nostalgie. Stejně jako na závěr roku při akci Napoli Running v jeho rodném městě. Tam měl ovšem vlastní tiskovou konferenci.

Zato na newyorský maratón přivezl pětadvacetičlennou eskadronu českých běžců, kteří zde v hostujícím závodě získali startovní číslo díky svým početným účastem v loňském RunCzech. To byla, pane, reklama na české závody!

Šéf nyní už jednoho z nejvýznamnějších světových maratónů nemohl chybět u kolébky – tradičního aténského maratónu, kde se také konalo sympozium AIMS.

A nakonec týden v Tokiu. U příležitosti zdejšího maratónu vystoupil Capalbo na R-bies sympoziu s přednáškou Současné trendy běhání a běžeckých závodů, potkal se s ředitelem tokijského maratónu Tadaaki Hayanem a podepsal kontrakt s Runners Holding, který se stal oficiálním zástupcem RunCzech v Japonsku.

I tam už vědí, že ročník 2015 začíná za pár týdnů 28. března 2015 Sportisimo 1/2Maratonem Praha.

Reklama

Související témata: