Hlavní obsah

Běhá od nevidím do nevidím. Sám od narození rozezná pouze světlo a tmu.

René KujanSport.cz

Už jste někdy zkoušeli zavázat si oči šátkem, přidržet se tenké šňůrky kolem zápěstí, která vás spojuje s trasérem, a vyběhnout? Třeba na půlmaratónskou nebo maratónskou trať? Pokud ano, stále ještě nemáte opravdový vhled do situace člověka, který nikdy v životě neviděl, co má pod nohama.

Foto: archiv J. Říhy

Společně lze zvládnout i nepříznivý terén.

Článek
Fotogalerie

Jan Říha, nevidomý běžec a horolezec má za sebou už mnoho výzev. Zdolal nejvyšší horu Ameriky Aconcaguu, zlezl El Capitano v Yosemitském národním parku, Elbrus, Kilimandžáro, Mont Blanc či Gerlachovský štít. Úspěšně absolvoval několik maratónů, půlmaratónů, krosových závodů a běhů do kopce.

Řízek neunikne!

Ačkoli je Jan nevidomý, s bílou hůlkou či slepeckým psem jej neuvidíte. Nepoužívá žádné kompenzační pomůcky. Je zvyklý si poradit a místa, která už jednou prošel, si výborně pamatuje. Pokud se pohybuje ve známém prostředí, málo kdo by věřil, že Honza nevidí.

Nezapomenutelný byl například zážitek při obědě v restauraci. Po několika desítkách uběhnutých kilometrů jsme společně zasedli ke stolu, abychom se posilnili na druhou polovinu cesty. Honza vzal poněkud váhavě do ruky svůj příbor a ujistil se o přesné pozici svého talíře, když přišla informace od jeho traséra: „Řízek je napravo, brambory vlevo." Od té chvíle jste už zase vůbec nepoznali, že Honza na svůj oběd vůbec nevidí.

Rychlý jako blesk

Půlmaratóny a maratóny běhá nejčastěji s trasérem Janem "Škrabkou" Škrabálkem. Nevidomý potřebuje se svým trasérem i trénovat, aby si na sebe zvykli a byli sladění, v tom mají zrakově postižení další nevýhodu. Zatím to zvládají alespoň jednou týdně. I přes omezené možnosti trénování už spolu dali maratón za 3 hodiny 55 minut a půlmaraton pod bájnou hranici 100 minut.

Pro dobrou věc

Pomáhat během není pro nevidomého sportovce nic nového. S trasérem Škrabálkem absolvoval Říha před dvěma lety třeba i stokilometrový Běh pro Abilympiádu na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Jeho další projekt nese název Od nevidím do nevidím na podporu dětí z Dětského domova Sázava, který se poběží 23. května v běžcově domovské Stříbrné Skalici. Jde o první ročník, i když akce už jednou proběhla - loni v říjnu jako zkušební „nultý" ročník se zhruba padesátkou startujících.

Těšit se můžete na tři trasy na 12,5 km, 5 km a dětskou na vzdálenost 1 kilometru. Zaběhat si tak může celá rodina. Přijďte se pozdravit s neskutečným borcem a podpořit dobrou věc!

FAKTA
Charitativní běh Od nevidím do nevidím
23. května 2015
Stříbrná Skalice
registrace na dětský běh od 9:00 do 9:30, start 9:30
registrace na další trasy od 10:00 do 11:00, start 11:00
startovné 100,- Kč

Reklama