Hlavní obsah

Seknul s alkoholem, vstává ve 3 hodiny a před snídaní běží maratón

René KujanSport.cz

Třiapadesátiletý Američan s řeckými kořeny Dean Karnazes na sebe upozornil už dávno - svým epickým seriálem padesáti maratónů v padesáti dnech v padesáti různých státech USA. Dodnes svými výkony udivuje. Jeho začátky byly drsné a zvláštní. V den svých třicátých narozenin utíká z oslavy v baru od další rundy tequily, strhává ze sebe oblečení a jen tak v tílku a trenýrkách běží pryč. Celou noc. Padesát kilometrů. Ráno následuje strohý telefonát manželce: „Jsem tam a tam, přijeď si pro mě.“ „Jak ses tam proboha dostal?“ „Běžel jsem.“

Foto: Profimedia.cz

Dean Karnazes běží 246km Spartathlon.

Článek

Alkohol byl jeden z jeho nejlepších přátel až do dne, kdy tragicky zemřela jeho sestra. Radikálně změnil svůj život. Před jedenácti lety vyhrál jeden z nejdrsnějších závodů na světě - 217 kilometrů dlouhý Badwater Ultramarathon vedoucí americkým Údolím smrti. V létě, kdy teploty dosahují k 50 °C. Pokud si chcete v takovém závodě ponechat boty na noze, musíte běžet po bílém pásu krajnice. V opačném případě se vám na rozpáleném asfaltu silnice rozpustí podrážky!

Ranní ptáče dál...

Karnazes je veřejně známou osobou už pěkných pár let. Stále se ale dozvídáme něco nového z jeho pestrého života. Jak třeba vypadá jeho běžný, všední den? Vstává ve tři hodiny ráno. A ještě před snídaní si jen tak zaběhne maratónskou vzdálenost. Téměř nikdy nesedí. Kancelář má uzpůsobenu tak, aby bylo možné pracovat na počítači i vyřizovat korespondenci vestoje.

Od stropu mu v práci visí popruhy systému TRX. Během dne na nich Karnazes odcvičí náročný kruhový trénink. A aby toho nebylo málo, večer si střihne ještě nějaký ten tempový běh nebo kopce. Možná byste čekali, že po tak náročném pracovním týdnu bude víkend patřit odpočinku. No, jak se to vezme. O víkendech běhá v noci. A nic krátkého, 120 - 130 kilometrů. To aby natrénoval odolnost proti spánkové deprivaci a závodnímu vyčerpání.

Několikrát se dostal na titulní stránky renomovaných světových tiskovin. Několikrát se dostal do „top ten" nejvíc fit mužů světa. „Pravé bohatství je zdraví. Můžete mít materiálních statků, kolik chcete, ale nemáte-li zdraví, nemáte nic," říká Karnazes, který si ze života dělá trénink a z tréninku život. A co dělá nejraději, když je unaven? Jak relaxuje ve volných chvílích? Jeho odpověď je nečekaně lakonická - jde si zaběhat.

Karnazes uběhl 560 kilometrů za 80 a tři čtvrtě hodiny bez jediné minuty spánku. Běžel maratón na jižním pólu při teplotách pod -25 °C. Uběhl 238 kilometrů za 24 hodin na běžeckém páse. Běžel 4800 kilometrů přes celé Spojené státy s denními dávkami mezi 65 a 80 kilometry. A tak by se dalo ještě dlouho pokračovat.

Není bez zajímavosti, že Karnazes v podstatě všechny své běhy propojil také s charitou. Netrvalo dlouho a i v jinak liberální Americe zaznívaly kritické hlasy, téměř výlučně z běžeckého prostředí (inspirovány snad závistí a záští), na adresu jeho schopností a přemrštěného marketingu. Že prý toho zase až tak moc nedokázal a že prý umí dobře marketing, ale ne běhat.

Karnazesova rada pro všechny začínající maratónce: Naslouchej každému, nenásleduj nikoho.

Buď jak buď. Karnazes už navždy zůstane člověkem, který pomohl stovkám potřebných, inspiroval tisíce běžců a nepotřeboval k tomu povzbudivé výdobytky chemického průmyslu. Řečeno slovy vynikajícího českého boxera: Karnazes je prostě borec a hotovo!

Chtěli byste takto žít?
Ano
11,8 %
Jen chvíli
14,6 %
Ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 6356 čtenářů.

Reklama