Hlavní obsah

Oštěp a kopačky stranou. Špotáková a Nedvěd mění role, stanou se běžci

Opět nazuje běžecké boty a okusí pražský asfalt a kostky. Nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003 si v sobotu zaběhne štafetu v rámci Sportisimo 1/2Maratón Praha. Ano, Pavel Nedvěd se vrací. Celkem se na start postaví 12 500 běžců a chybět nebudou ani další sportovní a známá jména.

Foto: RunCzech

Pavel Nedvěd běhání Prahou dobře zná.

Článek
Fotogalerie

Mimo nejlepších světových vytrvalců se objeví na startovní čáře také fotbalová štafeta ve složení Pavel Nedvěd, Vratislav Lokvenc, Tomáš Hübschman a Česká Miss World pro rok 2014 Tereza Skoumalová.

Nedvěd, jeden z nejlepších českých fotbalistů historie, se pro letošní rok ujal role ambasadora mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let. Celý půlmaratón si vyzkoušel poprvé v roce 2010, kdy do cíle jedenadvaceti kilometrů doběhl v čase 1:49:44. O rok později se postavil i na start maratónu. Trému před vyběhnutím přirovnával k penaltě v semifinále Eura, ale nakonec trať dlouhou 42,195 km zvládl bez větších obtíží za 3:50:02. A co je pod čtyři hodiny, je už výkon, na který musíte mít něco natrénováno.

Na celý půlmaratón bych si netroufla

Letos poběží Sportisimo 1/2Maraton Praha znovu, tentokrát ho však ve štafetě čeká pouze pětikilometrový úsek.

"Na celý půlmaratón bych si netroufla, ale takhle ve štafetě je to ok, snad to klukům nepokazím. Každopádně je to pro mě výzva a moc se těším. Je to pro mě čest a i když k fotbalu tak blízko nemám, pořád je vnímám jako velké osobnosti," říká Skoumalová, která "kopačky" ve štafetě doplní.

Na půlmaratónskou trať se postaví i další známé tváře. Oštěpařka a dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková se svým přítelem Lukášem a dva mladí muži z dětských domovů Lukáš a Radek sestaví štafetový tým Dejme dětem šanci.

Letošní půlmaratón si nenechají ujít ani zkušení běžci. Jedním z nich je i Jan Pirk, který se letos chystá na všechny půlmaratóny v rámci RunCzech běžecké ligy. "Slíbil jsem manželce, že už maratóny běhat nebudu. Poslední jsem běžel na podzim v New Yorku," vysvětluje věhlasný kardiochirurg důvod, proč letos vynechá květnový maratón. "Možná ale pro příští rok sestavíme štafetu ze tří generací rodu Pirků."

Reklama

Související témata: