Hlavní obsah

Sport v zemi, kde je i radost a tleskání na povel

Více než 650 zahraničních běžců se účastnilo v neděli maratónu v Pchjongjangu. Šlo o rekordní počet cizinců v Severní Koreji při této akci. Loni mohlo startovat 200 běžců z ciziny, pro příští rok by mohlo jít až o 1000 míst v běžeckém poli.

Maratón v PchjongjanguVideo: Reuters

 
Článek

Před pár týdny zde byly pochybnosti, zda vůbec severokorejská vláda povolí přístup cizincům. Své pohnutky vysvětlovala obavami z Eboly. Nakonec se na start postavily stovky závodníků z cizích zemí.

Zaplněný stadión, který pojme 50 000 diváků, lidé vybaveni tleskátky a dirigování, kdy projevovat radost. Běžci se vydali do ulic Pchjongjangu, kde také neminuli 197 metrů vysoký Vítězný oblouk, druhý nevětší na světě.

„Měl jsem pocit, jako bych byl v bublině," řekl Duncan Erasmus, 23letý majitel softwarové firma z Aucklandu. „Severokorejci byli při běhu velmi přátelští, ale mimo závod tam byla znát změna. Byli k nám velmi obezřetní. Naši průvodci nám zabavili kamery. Požádali nás o ně ale velmi zdvořile," dodal Erasmus pro The Telegraph.

„Lidé byli velmi milí. Myslím, že by se mohlo účastnit více Japonců," pravil devětatřicetiletý Kenichi Okazaki pro Kyodo News, který byl jediný běžcem ze Země vycházejícího slunce.

Reklama

Související témata: