Hlavní obsah

Je tohle provokace? Horal si bere na mušku pana Nepřekonatelného

Kdo by neznal mladého snědého chlapíka ze španělských Pyrenejí, který láme jeden rychlostní rekord za druhým. V běhu, na skialpech, v duatlonu i lezení. Kilian Jornet. Kde se vzal, tu se vzal, objevil se však jeden horal. A ten si dal zřejmě nějakého bobříka a rozhodl se systematicky rozmetat všechny Jornetovy rekordy. Minimálně ty v rychlostním běhu na nejvyšší hory.

Foto: Profimedia.cz

Karl Egloff - ten, který běhá jako démon.

Článek

Karl Egloff je atlet, horský vůdce, který část svého života prožil ve Švýcarsku. To byl ještě jeho hlavní sportovní náplní fotbal. Nyní působí v Quitu, hlavním městě Ekvádoru coby horský vůdce. Narodil se jako nejmladší ze tří dětí, jediný chlapec ekvádorské matce a švýcarskému otci, jenž své živobytí obstarával jako horský vůdce. Lásku k horám měl odkud čerpat. Zvláště poté, co se rodina ocitla v matčině domovině a otec brával malého chlapce s sebou na výpravy do And. Jako patnáctiletý měl už Karl za sebou stovky výstupů na vrcholky v nadmořské výšce pět i šest tisíc metrů.

Africká brnkačka

V srpnu loňského roku doprovodil skupinu klientů na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. A o několik dní později jen tak mimochodem překonal čtyři roky starý Jornetův rekord ve výběhu a seběhu této hory. Byl přibližně o půl hodiny rychlejší.

Když se místní průvodci dozvěděli, co má v úmyslu, odmítli mu při jeho pokusu pomoci a vysmáli se mu. Nikdo přeci nemůže překonat Kiliana! Nemohli tomu uvěřit, rangeři z národního parku dohlížející na jeho pokus však nakonec museli potvrdit ‒ opravdu byl rychlejší. Na vrchol celého afrického kontinentu a zpět se dostal za 6 hodin 42 minut.

Druhý nátěr

V únoru tohoto roku poškádlil Egloff španělského šampiona podruhé. Když mu vytrhl takříkajíc z rukou jen dva měsíce starý rekord ve výběhu ‒ seběhu nejvyšší hory jižní polokoule Aconcaguy. Věděl, že Jornet je velice rychlý při sebězích náročným terénem, musel být tedy rychlejší směrem vzhůru. Už když stál na vrcholu argentinské bohyně, věděl, že má na Jorneta dostatečný náskok a pokus o překonání rekordu by mu mohl vyjít. 80 kilometrů v náročném horském terénu nakonec uběhl za neuvěřitelných 11 hodin a 52 minut, téměř o hodinu rychleji než Španěl.

Ačkoli se jedná o podobnost více než čistě náhodnou, Egloff tvrdí, že jeho plány s Kilianem Jornetem nemají nic společného. Těžko mu ale věřit, když se v příštím roce chystá na Mount McKinley, nejvyšší horu Severní Ameriky a chce ji zdolat přesně tímtéž stylem, jakým Jornet dosáhl rekordu ‒ s využitím běžeckých bot, maček a skialpinistických lyží. Budeme mu přát štěstí, i když Egloff zatím nemá s lyžováním vůbec žádnou zkušenost.

Reklama