Hlavní obsah

V Londýně se s rekordy roztrhl pytel

26. dubna se běžel Londýnský maratón, jeden z šestice největších maratónů světa. Oči všech se soustředily na elitní běžce v očekávání nových rekordů. K velkým překvapením ale nedošlo. U Guinnessů však měli plné ruce práce. Zápisů do jejich knihy rekordů se letos urodilo požehnaně. V Londýně bylo oficiálně potvrzeno dalších 34 světových primátů.

Foto: Profimedia.cz

Několik rekordmanů po dokončení závodu.

Článek
Fotogalerie

Cílem Londýnského maratónu proběhlo více než 37 000 sportovců. Mezi nimi i Paula Radcliffe, která právě letos, právě na tomto maratónu zakončovala svoji velmi úspěšnou sportovní kariéru. Čtenáře na celém světě ale asi nejvíce zajímaly obrázky nejroztodivnější běžecko-rekordmanských kreací.

Jak ušetřit na rekordu

Podíváte-li se na fotky, možná nabudete dojmu, že se letos v britské metropoli stačilo navléct do něčeho výstředního, připravit si peněženku a stoupnout si do fronty před sídlem organizace spravující světovou knihu rekordů. Pokud jste ochotni a schopni zaplatit oficiálního dozorujícího rozhodce a registrační poplatek, zaregistrují vám cokoli. Třeba kolikrát za minutu se zvládnete pošťourat v nose. Tedy pokud v tom budete nejrychlejší nebo nejjedinečnější na světě, samozřejmě. Ale pozor, háček: Pro nový zápis jsou rozhodující pouze ty rekordy, které už u Guinnesse mají zaregistrované.

Běžci určitě také využili skutečnosti, že hlavní sídlo Guinnesse, tedy organizační složky obhospodařující rekordy je v Londýně. A tak při svých rekordmanských pokusech mohli výrazně ušetřit. Dozorujícímu orgánu totiž musí zájemce o zápis do knihy platit také cestovní náklady a případně diety.

Cože?!

U některých rekordů jen žasnete a svůj širák odhazujete s uctivostí v dál. U jiných také žasnete, ale z úplně jiných důvodů. Možná si někdy položíte i otázku po smyslu takového počínání.

Pojďme se podívat na jednotlivé zápisy: Nejrychlejší maratón v převleku za trojdimenzionálního ptáka, v kostýmu pro tři či čtyři osoby, v obleku pyrotechnika, v převleku za kytaru, za telefonní budku, za kuchaře, za jahodu, za superhrdinu, za sestřičku, za plavčíka, za doktora, za korýše, za prdící polštářek, za maskota, za mnicha, za rostlinu, za srdíčko, za svinovací metr, za elfa, za hrací kartu, za boxera... Nebo třeba nejrychlejší maratón uběhnutý ve spacáku nebo s 20 (cca 9 kg), 40 (cca 18 kg) nebo 80 (cca 36 kg) librami zátěže na zádech. Dvě dívky běžely svázané k sobě za jednu nohu. A našel se i frajer, co v celé délce maratónu dribloval dvěma basketbalovými míči.

I vy můžete!

Pokud byste si také chtěli zaútočit na rekordy, zkuste třeba překonat toho chlápka à la kytara. Maratón měl za 4:26. Hrací karta dala maratón za 4:05, jahůdka za 4:13, kuchař dokonce za 4:47. S tím by se mělo dát pracovat. Na superhrdinu v kostýmu Spidermana bychom si ale nejspíše museli trochu přivstat. Hodnota jeho zápisu činí úctyhodných 2:30.

Zaběhli byste si také maratón v nějakém převleku?
Tak určitě! Je to legrace.
39,3 %
Ani ne, nepřijde mi to smysluplné.
60,7 %
Celkem hlasovalo 140 čtenářů.

Reklama

Související témata: