Hlavní obsah

Vášeň a jen jeden den volna, to je jeho cesta k úspěchu

Je snadné držet si vášeň, být v plné síle, pokud děláte to, co vás baví. Zvládáte každodenní stres, který je tak vytrvalý. Ale vy jste o patro výše, nedáte se pohřbít. Energie po práci není problém, žádný dia stav vyšťavení. Tak to má i Edan Syan, malajsijský běžec, který patří v zemi mezi nejlepší.

Foto: Facebook: Edan Syan

Edan Syan je nadšený běžec, který se rád posouvá dál.

Článek

"Sám sebe nazývám občanem běžcem, protože mám práci a zlepšovat se v běhu mohu v noci, kdy trénuji. Dávám si jen jeden den volna týdně," svěřil se pro The Sun Daily produtkový specialista a atletický kouč, pro kterého je trénování rutinou. Ale ne nudou.

Syan se kvalifikoval na Bostonský maratón v roce 2015 a neztratil se. Skončil na 354. místě z 26 610 běžců. Stal se nejmladším malajsijským běžcem, který tuto distanci zaběhl pod 2 hodiny a 42 minut, a to i přes nepříznivé povětrnostní podmínky. Přesto. Zůstal jen tři sekundy za osobním rekordem, který je 2:41:52. Smutek, zklamání? Ne! Naopak pobídka ke zlepšení.

Průběžné Syanovy časy na Bostonském maratónu 2015
Pátý kilometr00:18:16
Desátý kilometr00:36:36
Patnáctý kilometr00:55:03
Dvacátý kilometr01:13:36
Půlmaratón01:17:37
Pětadvacátý kilometr01:32:12
Třicátý kilometr01:51:36
Pětatřicátý kilometr02:11:33
Čtyřicátý kilometr02:32:26
Maratón02:41:55

Minulý rok byl Syan po maratónu v Hongkongu zařazen do nejrychlejší trojky, kterou sestavila malajská atletická federace. "Bylo to neočekávané, ale mým cílem je vždy se zlepšovat. Být v první pětce je skvělý pocit," přiznal běžec, pro kterého proběhnutí cílovou čárou neznamená konec.

"Poslední kilometr sleduju hodinky, takže vím, jak na tom jsem. Někteří lidi dokončí maratón, a je to pro ně těžké. Já se osobně domnívám, že cílová čára je pouze začátek pro další cestu. Neznám svoji budoucnost, ale vím, že když probíhám cílem, tak to je něco víc pro dosažení, v tohle jsem vždy věřil," nabízí svůj pohled běžec, který našel svůj potenciál před pěti lety. První maratón dokončil v čase 3:07:46.

Bostonská horečka a adrenalin

Každým dalším srážel minuty, sekundy, ale nejde jen o hru se stopkami. Vjemy, zážitky, pocity, ty vám obohacují život, dávají sílu. Tohle poznal na maratónu v Bostonu, ten je pro něj nejpamátnější.

"Tam je adrenalin a maratónská horečka. Týden před závodem jsme to viděli. Prostředí bylo hodně odlišné, byla tam velká podpora. Lidé velmi podporují běhání, všichni jdou do města, aby závod podpořili. A to i v dešti, aby stáli podél trati 42 kilometrů. Myslím, že to je jeden z těch důvodů, proč lidé říkají: existují další závody kolem, ale Boston Marathon je jen jeden," je přesvědčený Syan, který má jednoduchý pohled na úspěch.

„Je snadné sejít z cesty. Ale když se budete soustředit na svůj cíl, budete vědět, co chcete, můžete toho dosáhnout. Je to také hodně o chytrém tréninku. Nejsem atlet na plný úvazek, mám svoji vlastní práci, život, kterému se věnuji. Ale důležité je chytře trénovat a poslouchat své tělo."

Reklama

Související témata: