Hlavní obsah

Známý požírač nechutných housenek je divoký běžec

Beara Gryllse zná téměř každý. Kromě toho, že udivuje diváky svých pořadů úrovní fyzické kondice a jasnou myslí, pamatujeme si jej povětšinou jako člověka neštítícího se vzít do úst v podstatě cokoli. Tedy pokud to má potřebné kalorie a pokud je v situaci, kdy jde o život. Už méně lidí ví, že Grylls je také vášnivým běžcem. A ne ledajakým.

Foto: facebook B. Gryllse

Bear Grylls to má rád divoké.

Článek

Ačkoli se jeden z jeho seriálů jmenuje Running Wild, běhat jej ve videích zase až tak často nevidíme. Ani fotek s běhajícím Gryllsem na internetu moc nenajdete. O co méně je ale vidět při běhu na veřejnosti, o to více běhá ve svém soukromí.

Tento bývalý příslušník britských speciálních jednotek SAS se postupem času přerodil v dobrodruha, moderátora a dokonce spisovatele. Jako nejmladší Brit se ve svých 23 letech vydrápal na Mount Everest a v 35 letech se stal také nejmladším náčelníkem britských skautů. S jeho jménem se nesetkáte jen na televizních obrazovkách nebo na policích prodejen knih. Monogram BG nese také celá řada výrobků pro přežití a jak to tak vypadá, možná se dočkáme i nějakých běžeckých bot. Bear Grylls totiž vychází s pravdou na povrch a ke svému oblíbenému koníčku se zná čím dál více. A začal dokonce pořádat i vlastní běžecké závody.

Nejraději nadivoko

Jak trénuje známý propagátor pohybu všeho druhu? Jeho trénink bývá krátký, leč intenzivní. Grylls se označuje za divokého běžce (to kvůli té divočině okolo i uvnitř něj). Nejraději má běhy do 30 minut „na plný plyn". Běh rád kombinuje také s dalšími cviky na posílení všech částí těla. Je spíše silový běžec, dobrý ve sprintech. To mu pravděpodobně zůstalo z výcviku speciálních jednotek, kde při běhu není výjimkou zvracení z vysílení. O co méně dnes zvrací, o to více má rád cesty plné bahna, úskalí a překážek. Jeho mottem je velmi často věta:

„Najdeš-li cestu, na níž nejsou žádné překážky, pravděpodobně nikam nevede."

Grylls tak ne vždy honí čas a vteřiny. Nikoho nepřekvapí, že rád objevuje nové cesty, nové možnosti. O to větší možná bude překvapením skutečnost, že Bear je propagátorem bosé chůze i bosého běhání. Na své výběhy vyráží nejraději v minimalistické obuvi, když ne přímo naboso. Přiznává, že zpočátku mu to přišlo trochu divné, ale po chvíli se zamiloval do přímého spojení se zemí a menšího namáhání kloubů.

Dáte to?

Pokud byste se chtěli s tímto borcem potkat osobně, možnosti by tu byly. Co si takhle zajet na jeden z jeho „survajvl rejsů" do Británie? Dáte třeba 30 kilometrů s více než stovkou překážek? Pro méně zkušené běžce-přežívače je na skladě 10kilometrový závod s garancí více než 35 překážek a množstvím překvapení (nikde ovšem není psáno, zda půjde o překvapení příjemná, či nepříjemná, takže pozor!). Pokud by ani toto nebylo nic pro vás, lze zkusit „začátečnický" pětikilometrový závod s více než dvěma desítkami překážek. Pak už má Grylls jen něco pro děti.

Také jste divocí?
V žádném případě! Jsem vyznavačem kultivovaného běhu na oválu.
6,8 %
Jak kdy, podle toho jak moc mne šéf vytočí v práci.
11,8 %
Íhahahááá!
81,4 %
Celkem hlasovalo 502 čtenářů.

Reklama

Související témata: