Hlavní obsah

Tohle byl opravdu tvrdý rock. Drobný Španěl ale extrém zvládl

Praha

Žádné překvapení, pár minut před svítáním bylo jasno. Španělský kamzík opět vládl, navíc vytvořil nový rekord. Kilian Jornet zase zkrotil Hardrock 100, a to podruhé za sebou. Závod, který má 160 kilometrů, kde je celkové převýšení téměř 21 tisíc metrů. To vše zvládl v Coloradu za 23 hodin, 28 minut a 10 sekund.

Foto: Facebook: Kilian Jornet

Kilian Jornet během závodu (vlevo) se měl čas ještě fotit.

Článek

Hardrock 100 je jedním z nejtěžších ultra distančních závodů na světě. Loni vyhrál Jornet také, to se ale běželo v opačném směru, dosáhl na čas 22 hodin a 41 minut. Po sobotním představení drží nejlepší časy v obou směrech. Drobný běžec zase potvrdil, že umí jet jako mašina, stroj, který nezná bolest.

"Jsem velmi spokojen. Je to zvláštní běžet stejnou cestou opačně a přitom být ještě schopen udělat dva rekordy," odpověděl s úsměvem sedmadvacetiletý Jornet pro lavanguardia.com.

"Mám rád atmosféru tohoto závodu, která tu panuje. Běžíte a můžete si při tom prohlížet volně žijící zvířata. Měl jsem tam i těžké chvíle, ale to je to, co dělá tento závod ještě více zvláštní."

Hardrock 100
Závod se koná v jižním Coloradu v USA na začátku července od roku 1992. Výjimkou byl rok 1995, když bylo mnoho sněhu, v roce 2002 byly zase v blízkosti trati požáry. Závod je brán jako extrémní výzva ve vysoké nadmořské výšce, průměrně 3300 metrů, kde je trať často strmá a odlehlá. Pohyb v horském terénu, přežití v divočině a navigační schopnosti jsou tak stejně důležité jako vytrvalost. Limit pro dokončení závodu je 48 hodin.

Závod odstartoval v pátek v šest hodin ráno a Jornet se dostal do čela s Kanaďanem Adamem Campbellem, ale na padesátém kilometru šel Španěl dopředu. "Tam jsem se začal od Adama vzdalovat. Cítil jsem se dobře, byl to povedený závod," zopakoval Jornet, který za sebou nechal velkou mezeru. Druhý nakonec skončil Mike Foote, který si připsal čas 25:45:12.

V tomto ročníku se museli odvážlivci vypořádat nejen s tmou, ale i špatným počasím, Poblíž 130. kilometru Jornet ztratil asi čtyřicet minut. Logistika zahaprovala. "Měl jsem nějaké problémy na cestě, dokonce asi dvacet minut i sněžilo, ale tohle je koření závodu," nestěžoval si jeden z nejlepších ultra běžců světa, který má v plánu v budoucnu také údajně zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest.

"Neuvěřitelné, úžasné, fenomenální. Gratulujeme, jsi idol," blahopřál Jornetovi jeden z jeho fanoušků na facebooku, kde jich má půl miliónu. Není divu. Chlapík ze španělských Pyrenejí je ve svém oboru absolutní špička - běh, skialpinismus, lezení. Vše umí na výbornou. Proto stroj v lidské kůži.

Nejlepší ženou na letošním Hardrocku byla Anna Frostová, která na trati svedla obrovský souboj s Darcy Piceuovou. Třiatřicetiletá Novozélanďanka nakonec proběhla cílem v čase 28:22 hod., její americká vyzyvatelka byla o 35 minut pomalejší.

Reklama

Související témata: