Hlavní obsah

Hořký konec rekordu. Spršku šampaňského vystřídala ruka zákona

Před dvěma týdny posunul další hranici lidských možností. Ultramaratónec Scott Jurek došel na vrchol Mount Katahdin, což je nejvyšší hora amerického státu Maine. Do ruky dostal šampaňské na oslavu, dokončil Appalachian Trail. Cestu, která je dlouhá 3500 kilometrů, zvládl za 46 dnů, 8 hodin a 7 minut. Nikdo rychlejší na tomto světě ještě nebyl.

Foto: Facebook: Scott Jurek

Ultramaratónec Scott Jurek došel na vrchol Mount Katahdin a otevřel láhev šampaňského. Chyba.

Článek
Fotogalerie

Pár dní poté ale spršku šampaňského vystřídala studená sprcha zákona. Jurek se nadřel a chtěl si na vrcholu připít. A to se mu stalo osudné. Oprávněnou euforii poznamenala ruka zákona. Avšak také oprávněná.

Jurkova cesta skončila v přírodní rezervaci. A to je ona svízel. Otevřel láhev alkoholu, korek vyskočil z hrdla, spadl na zem, dále se údajně objevil problém s odpadky. Pár fanoušků, přátel zatleskalo, uznalo výkon, který patří k výjimečným. Předpisy jsou ale neúprosné. Lidí bylo více než dvanáct, více být nesmí, na jedné fotce bylo viděno 35 osob. Navíc bylo vše hodnoceno jako komerční záležitost. Po tomto přestupku Jurek obdržel předvolání. Jeho manželka Jenny pro Newswire řekla, že v tuto chvíli nebudou záležitost komentovat.

„Poslední měsíc a půl se mi zdálo, jak se dostanu na vrchol. Po 46 dnech, 8 hodinách a 7 minutách to byla realita. Ten pocit je rozdílný oproti tomu, co jsem kdy zažil. Cesta nás někdy zavede na místa, která jsme si nedokázali představit," vyznal se Jurek pár hodin po výkonu.

„Při vší úctě ke schopnostem pana Jurka. Baxter State Park není vhodný pro takové záležitosti," nechal se slyšet ředitel parku Jensen Bissel. Krátké a výstižné. Slavení se zde netrpí.

Co teď? Jsou tu dva pohledy. Zákon se má dodržovat, od toho byl vytvořen. Ale v tomto případě, pokud nedošlo k závažnějšímu pochybení? Přece jen šlo o výjimečnou událost, euforii. Ale když povolíte jednomu, budou chtít další, to je také úhel pohledu. Jurek se drápal k vrcholu 3500 kilometrů, pokud se vydá někdy vylepšit rekord, tak příště bude muset mít v torně dětské šampaňské a dojde na setkání v pouze v úzkém kruhu rodinném.

„Myslím, že bychom měli využívat více kol a méně aut v takových oblastech. Více ultramaratónců a zvířat v divočině. Extrémní sporty jsou plné dobrých idealistů, chtějí zachránit svět, ale komerční využití je komerční využití. To je neúprosné," napsal také server outsideonline.com.

Jurkova cesta
Apalačská stezka je dálková turistická trasa na východě Spojených států, která se nachází v Apalačských horách. Délka dosahuje vzdálenosti okolo 3500 kilometrů a patří mezi nejoblíbenější v USA. Stezka, která byla vybudována ve 20. a 30. letech 20. století, začíná na jihu v Georgii a končí na hoře Katahdin.
Udělal Scott Jurek chybu, když chtěl oslavit rekord na vrcholu Mount Katahdin?
Ano, zákon je zákon.
40,9 %
Ne, šlo o výjmečnou událost.
51,4 %
Těžko soudit.
7,7 %
Celkem hlasovalo 5960 čtenářů.

Reklama