Hlavní obsah

Ve věku, kterého se Čech v průměru ani nedožije, má výkony jako mladík

Praha

O Edu Whitlockovi někteří autoři píší jako o strašidelném neklidném bělovlasém duchovi, který pomalu obíhá své tréninkové okruhy kolem hřbitova. Běžecké šortky plandají kolem vyzáblých nohou, sportovní hodinky visí na tenkém zápěstí. Mnoho z nás by při takovém pohledu nevěřilo vlastním očím. A přitom by před našimi udivenými zraky defilovala maratónská legenda. Seznamte se: Ed Whitlock, stařík, co běhá lépe než vy!

Foto: facebook Fans of Ed Withlock

Po mnoho let trénuje na svém okruhu kolem hřbitova.

Článek

Edovi je dnes 84 let. Narodil se v Británii, téměř celý život ale prožil v Kanadě. Běhal jako malý chlapec a svůj koníček znovu objevil až ve svých 41 letech. Lékaři specialisté mu před pár lety sdělili, že dny jeho běhání skončily. Má poškozenou jednu achilovku a obě kolena. Ed Whitlock stále běhá. Pravidelně několik hodin v pomalém tempu. Nejen to, přepisuje celosvětové rekordy. Stravovacím expertům se také tak trochu vysmívá ‒ zdá se, že žije pouze a výhradně ze sendvičů s grilovaným sýrem a z kávy.

Rekord? Dobrý! A teď to všechno přepište!

A teď to nejlepší: Ed je nejrychlejším dálkovým běžcem ‒ osmdesátníkem na světě. Už ve věku 69 let začal přepisovat běžecké tabulky. Prolomil světový rekord. Stal se prvním takto starým důchodcem, který zaběhl maratón pod tři hodiny (ano, opravdu ‒ pod tři hodiny, 2:52!). A tak to pokračovalo, mnohokrát se opakovalo. Ed se postavil na start a v cíli bylo pár světových rekordů zase úplně jinak. Původně trénoval na tratě o délce osm či patnáct set metrů, nikdy ne na maratón. Když se ve svých 48 letech zúčastnil prvního, zdolal ho za 2:31:23. Tady asi byl ten moment, kdy si Ed řekl, že by na těch dvaačtyřiceti kilometrech mohlo něco být.

Rychlejší než blesk

Ed Whitlock se stal prvním běžcem nad 70 let, který zdolal maratónskou trať za méně než tři hodiny. Ještě ve svých 74 letech zaběhl maratón za 2:58:40. Jeho nejlepší čas už jako sedmdesátníka je 2:54:49 z doby, kdy mu bylo 73 let. Kdyby se tento jeho výkon přepočítal podle věkových tabulek na výkon 20letého vytrvalce, činil by výsledný čas 2:03.57, ještě do roku 2010 nejrychlejší maratónský čas na světě! Dnes by byl hypotetický dvacetiletý Ed pátým nejrychlejším mužem planety, rychlejším než Haile Gebrselassie z Etiopie. Stále je nejstarším mužem na této planetě, kterému se podařilo zaběhnout 42,195 kilometrů za méně jak tři hodiny.

Nikoho asi nepřekvapí, že poté co dosáhl osmdesátky, Whitlock s běháním nepřestal. Pro svou věkovou kategorii zlepšil světový rekord o téměř 15 minut na 3:25:43. V roce 2011 posunul rekord kategorie o další pořádný kus ‒ na 3:15:54. Bělovlasý „duch" stále běhá. A co my, o několik desítek let mladší, budeme mít někdy takové výsledky?

Jaký je váš nejlepší maratónský čas?
Pod 2:30 hod.
20,1 %
Pod 3:00 hod.
7 %
Pod 3:30 hod.
9,8 %
Pod 4:00 hod.
9,4 %
Nad 4:00 hod.
53,7 %
Celkem hlasovalo 1586 čtenářů.

Reklama