Hlavní obsah

Zázračné dítě ohromuje svým chováním a drilem. Chtěli byste takové doma?

Lidské osudy nikdy nepřestanou udivovat. Někdo si ve dvanácti letech ujíždí na videohrách, tráví hodiny u počítače a rozdíl mezi dnem a nocí pozná jen podle světla za oknem. Pak je tu ale stejně mladý Nik Toocheck, který miluje běhání. A je jím doslova posedlý.

Foto: nikrunstheworld.com

Nik Toocheck se svým otcem Danielem. Dvojka, která běhá a běhá.

Článek

"Vždycky jsem měl rád výzvy, nikdy nechci jít snadnou cestou, vždycky jsem běhání miloval, protože můj děda běhal a já se rozhodl, že půjdu ještě dále, na další úroveň," řekl mladý nadšenec pro server 6abc.com.

Neběhá jen po okolí, silnicích, parcích, lesem a se spolužáky za balónem. Ne. On už poznal, jaké to je běžet v ledu, nebo v poušti. Vlastně v současné době běží okolo světa. Přitom nejde o skok do neznáma. „Mojí první snahou bylo běžet maratón na každém ze sedmi kontinentů. Loňské záři jsem tohle dokončil," pochlubil se Nik.

Nikdo před ním v tomto věku něco podobného neabsolvoval. Je nejmladší, který toto podnikl a dokončil. Na Antarktidě běžel maratón dokonce dvakrát! Při této představě pro mnohé asi šílené, nepředstavitelné.

Jeho neustále neposedné nohy běžely v Zimbabwe, Chile, Austrálii, Švýcarsku, Gruzii, Dubaji. Svůj první maratón dal v devíti letech. Uf. "Je zábavné být schopen takto zkoumat svět," je spokojeno toto dítě.

Pomáhá slepým dětem

Ale zpět k němu domů do Spojených států amerických. Nik má před sebou další velkou výzvu. Rád by zaběhl maratón v padesáti státech USA. Zatím je ve čtvrtině své snahy. Dvanáctý dokončil 28. června na Havaji. Možná vás napadne, kdo na tohle dítě dohlíží. Stále má po boku svého otce, ten je s ním na každém kroku.

"Je skutečné legrační běhat, když to děláte s někým, koho milujete, to jde pak všechno mnohem líp," nemá těžkou hlavu z cílů před sebou dvanáctiletý Nik. "Jsem překvapen. Proč dělá tohle, je proto, že to miluje. On to dělá pro dobrou věc," dodal jeho otec Daniel Toocheck.

Posláním Nikova běhání je získat finanční prostředky pro nadaci Seva, která pomáhá dětem, které mají problém se zrakem a osleply. „Přemýšlím o dětech, někdo přijde a nevidí, nedovedl jsem si to představit, že někdo nic nevidí," přiznává Nik. Proto možná chce vidět dále a běží, aby trochu pomohl.

Nechali byste takto běhat svoje dítě?
Ano
33,4 %
Ne
47 %
Neumím si to představit
19,6 %
Celkem hlasovalo 3158 čtenářů.

Reklama