Hlavní obsah

Překonal 54krát světový rekord! Kdo je tím zázračným hrdinou?

Earl Fee za svou sportovní kariéru nechával 54krát přepsat světový rekord. A činí tak v podstatě do dneška. Je to sice úctyhodné číslo, ale nebylo by to ani zdaleka tak obdivuhodné, kdyby tomuto kanadskému atletovi nebylo už 86 let. Vypadá minimálně o patnáct až dvacet let mladší a jeho výkony vůbec neodpovídají výkonům vrstevníků. Úplně též odhlížíme od faktu, že průměrný český muž se ani zdaleka nedožije takového věku, natož aby běhal. Jak to tedy ten Earl dělá?!

Foto: facebook E. Fee

Earl Fee běhá neskutečně dobře i ve věku, kterého se průměrný Čech vůbec nedožije.

Článek

Earl Fee běhával na vysoké škole a pak s tím skončil. Vystudoval jadernou fyziku a ta ho dalších 33 let úspěšně zaměstnávala a živila, takže na běhání dočista zapomněl. Rozpomněl se po této pauze, ve svých 56 letech, až díky svým dvěma synům, s nimiž opět vstoupil do tréninkového procesu. Vypadá to, že jeho tělo si pradávné tréninky pamatovalo. Jak jinak si vysvětlit skutečnost, že krátce po návratu ke sportu začal přepisovat tabulky na 400 a 800 metrů?

Poté co po šedesátce odešel do důchodu, radikálně změnil své tréninkové postupy. Už nevybíhal každý den dvoufázově. Raději přidal nějaké to plavání v bazénu nebo cross training. Fyzický trénink si ale dopřává třikrát denně. Kromě posilování nezapomíná ani na strečink. A jeho přístupy přinášejí výsledky dodnes.

Jak to dělá?

Mohlo by se zdát, že takový člověk „to měl v genech", „měl zkrátka štěstí" a podobně. Znalí už ale za Earlovými úspěchy tuší nějakou tu dřinu. Earl Fee sice 33 let neběhal, to ale neznamená, že by se tři desetiletí poflakoval na gauči u televize. Nějakým způsobem se hýbal, cvičil každý den! Na svůj běžecký trénink tak navázal s dobrým svalovým základem, zpevněným tělesným jádrem, dobře protažený a plný energie. A jak sám Earl říká, když se delší dobu seriózně zabýváte nějakou fyzickou aktivitou, přináší to s sebou automaticky také pozitivní změnu stravování. Výsledkem je méně nemocí a lepší kvalita života i ve vyšším věku.

Pokud zanedbáváte své tělo, umřete mladí. Takhle jednoduché to je. Earle Fee, běžec, 86 let

Earl věří, že jen běhání snížilo jeho biologický věk o 15 let a dále mu přidalo desetiletí aktivního života. Můžeme něčeho takového dosáhnout i my? Fee věří, že ano. Problematice se dlouho věnoval a napsal o ní dokonce i dvě knihy, které mohou sloužit jako návod, rady od člověka, který vše, co hlásá, úspěšně vyzkoušel sám na sobě. Všechno, co potřebujete vědět o běhání, se dočtete v The Complete Book of Running ‒ How To Be a Champion from 9 to 90. Pokud by vás zajímalo, jak být mlád do 100 let, určitě si přečtěte jeho 660stránkovou publikaci 100 Years Young The Natural Way, v níž se nezabývá pouze tělesnými aspekty, ale také myslí a duší. K napsání této knihy ho přiměla drsná skutečnost ‒ mnoho z jeho rodinných příslušníků umřelo mladých, protože se o sebe vůbec nestarali.

Je poněkud zvláštní (a zároveň kapánek podezřelé), že Earl Fee pochází ze stejného malého města kanadského Saskatchewanu jako Olga Kotelková, další zvláštní dlouhověký přírodní úkaz mezi sportovci vůbec. Možná je to celé jen tím vzduchem, co tam mezi těmi překrásnými kanadskými jezery mají. Možná je ale úplně nejlepší vyzkoušet ten aktivní život na vlastní kůži. Budeme zkrátka ještě chvíli běhat a pak si dáme 33 let pauzu, že? Jen aby už potom nebylo pozdě...

Máte také v úmyslu dožít se aktivního věku 100 let?
No tak určitě! Dám si pozor na rýmičky a zítra začnu pořádně běhat.
52,8 %
Ještě nevím. Rozhodnu se podle toho, v kolika letech se bude odcházet do důchodu.
19,1 %
Určitě ne. Třicetiletou pauzu už mám sice za sebou, ale k tréninkům se teď už nedokopu.
28,1 %
Celkem hlasovalo 1158 čtenářů.

Reklama

Související témata: