Hlavní obsah

Tohle nevymyslíte. On to dal, stal se jediným a slavným

Šašek běží světem. Ale pozor, tohle není myšleno hanlivě. Ed “The Jester” Ettinghausen používá slavnostní šaškovské oblečení s rolničkami jako svoji poznávací značku při běhání. V roce 2014 se zaměřil na jeden cíl. Chtěl zaběhnout nejvíce 100 mílových závodů v jednom kalendářním roce (161 kilometrů). A to se mu také podařilo. V roce 2012 Liz Bauerová zaběhla šestatřicet takových závodů, on jich dal čtyřicet.

Foto: running.competitor.com

Ed “The Jester” Ettinghausen. Šaškovský kostým ho odlišuje výrazně od jiných běžců.

Článek

Zdánlivě neúnavný běh, který se v jeho převleku zdá tak snadný. Před šesti lety začal Ettinghausen běhat ultramaratóny. Během této doby si stihl vytvořit jméno, které má zvuk.

"Maratóny jsou velké události a já je miluji, ale 100 mil je pro mě ještě větší výzva. Není mnoho lidí, kteří si dávají takovou vzdálenost. Jsem sociální běžec, oceňuji dobré přátelství v našem malém běžeckém světě. Každý, kdo běží, chápe, že to je boj a 100 mil je úplně jiný závod, protože tam se může stát cokoliv," řekl po zdolání sedmatřicátého ultra Ettinghausen.

Dosáhl na mimořádný úspěch, který představuje více než tři takové závody do měsíce. Měsíc po měsíci. „Poté, co jsem začal ultra běhat, stal jsem se na tom závislý," přiznal.

Když je 135 maratónů málo

Asi na tom něco bude. Už má za sebou více jak 100 mílových závodů. Když běhal maratóny, dal jich za rok 135, ale chtěl více, proto padla volba na ultra. „Při dosažení milníku 100/100 cítím, jako bych se dotáhl na nové místo, kde mám důvěru v jakoukoliv výzvu. Určitě mám zdravý respekt, když zkouším nové věci, jsou tu limity, ale pryč je strach a úzkost. Vím, čeho můžu dosáhnout," popsal běžec svůj pohled pro server competitor.com.

Letos se chystal i na Badwater 135, což je velmi respektovaná běžecká událost, jedna z nejobávanějších na světě. „Děsivě epická a jedinečná událost, ale také to je velký závazek vzhledem k nákladům, potřebujete tým," nechal se slyšet ještě před startem dvaapadesátiletý odvážlivec o americkém závodu, který vede Údolím smrti.

Orálek, česká stopa v Údolí smrti

Tento závod také jako první Čech dokončil v roce 2010 Daniel Orálek, který skončil na desátém místě tohoto extrémního měření sil: 217 kilometrů, 50 stupňů Celsia, 4000 metrů převýšení. Orálek tehdy běžel více než třicet hodin. „Co se týče teploty, odpovídalo to mým očekáváním. Překvapilo mě ovšem převýšení," řekl poté České televizi.

Ettinghausen se ale nechce spokojit se svými úspěchy, míří dál, dívá se do budoucnosti. Na Badwater začal psát výzvu na 1000 mil, kterou poběží až do 18. října, včetně pokusu běžet 153 mil na své 53. narozeniny. Není to trochu legrační? Možná, ale co byste chtěli od šaška.

Reklama