Hlavní obsah

Hozená rukavice. Dokáže pokořit Wozniackou? Asistovat mu bude 50 tisíc lidí

Praha

Ví, jaké to bylo v nejlepší tenisové pětce světa. Neví, jaké to je běžet maratón, ale brzo se to dozví. Snad nebude litovat. Bývalá světová čtyřka James Blake oznámila, že 1. listopadu poběží maratón v New Yorku. Zdolat více než 42 kilometrů chce pod čtyři hodiny. Premiéru si odbude na jednom z nejslavnějších běžeckých závodů světa.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 Caroline Wozniacká dokončila newyorský maratón v čase 03:26:33. Teď se může v klidu koukat na snahu svého tenisového kolegy.

Článek
Fotogalerie

Proč takové rozhodnutí udělal pětatřicetiletý bývalý profesionální americký tenista, který vyhrál na okruhu ATP deset turnajů ve dvouhře a pět ve čtyřhře? Charita. Poběží pro nadaci na počest svého otce, který zemřel na rakovinu žaludku v roce 2004. Jeho nadace je jednou z 200, která je na tuto akci registrována.

Půjde o velký test. "Předtím jsem nikdy neběžel více než pět mil (osm kilometrů)," nechal se Blake slyšet pro Sports Illustrated. Proto nyní čtyřikrát týdně běhá, k tomu posiluje, aby vše zvládl.

Blake není první tenisovou hvězdou, která nazula běžecké kecky a vydala se bojovat s časem. V loňském roce Caroline Wozniacká dokončila newyorský maratón v čase 03:26:33. "Nikdy jsem nezkusila něco tak těžkého. Tohle byla moje nejobtížnější psychická zkouška vůbec, ale opravdu jsem to milovala. Byl to jeden z nejlepších zážitků, lidé byli úžasní," řekla tehdy. Za pár týdnů dojde k souboji na dálku. „Přeju Jamesovi hodně štěstí, jsem zvědavá na jeho čas, jestli překoná ten můj," pověděla Wozniacká, když se dozvěděla o dalším pokušiteli z okruhu bílého sportu.

Padesát tisíc lidí na startu

Blake by se podle svého prohlášení k jejímu času neměl přiblížit, ale čas dánské tenistky bere jako výzvu. Že by byl opravdu pomalejší? "Dala laťku hodně vysoko, doufám, že se přiblížím co nejvíce k jejímu času," řekl Američan pro NY Daily News. „Bude to legrace, poběžím sám, ale stále budu součástí skupiny," je nadšený Blake, který si tenisem vydělal osm miliónů dolarů. Na okruhu ATP 366 zápasů vyhrál a 256 prohrál. Snad bude nadšený i po pětatřiceti kilometrech, kdy hodně běžců zažívá krizi.

Trasu dvaačtyřiceti kilometrů si loni také zaběhl Billy Demong, lyžař v severské kombinaci, který získal na olympiádě v roce 2010 zlatou medaili.

Newyorský závod, to je mezi maratóny pojem. Kdo se rozhodne běžet, zažije atmosféru, která se dá obtížně nahradit. Vždy by šlo jen o náhražku. Na start se postaví více než 50 tisíc běžců. Mohlo by být i více, ale existují zde limity pro první listopadovou neděli, kdy je akce pořádána.

Zájem o samotné startovací pozice je tak veliký, že se účastníci vybírají losem. Jsou zde tři rovnoměrné skupiny - občané New Yorku, lidé z USA a poté ti, kteří přijíždí ze zahraničí.

Reklama

Související témata: