Hlavní obsah

Tisíce běžců v Praze odstartují při západu slunce

Praha

Kdy se vám stane, abyste odstartovali se západem sluncem. Můžete tuto sobotu. V Praze se roztočí Birell Grand Prix. Závod na deset kilometrů startuje v 19:30. Součástí této akce je i adidas Běh pro ženy na pět kilometrů, který je výlučně dámskou záležitostí. Zde se začne čas odpočítávat o hodinu a půl dříve.

Foto: RunCzech

Tisíce běžců opět rozběhají Prahu. V sobotu startuje Birell Grand Prix.

Článek

20. ročník Birell Grand Prix Praha je součástí RunCzech běžecké ligy, která pořádá celkem sedm závodů v pěti městech České republiky. V roce 2014 se závodů zúčastnilo 69 807 běžců, za uplynulých 20 let jde už o 781 113 běžců.

Kdo má natrénováno a rád by překonal svůj rekord, má šanci. Připravená trasa desítky má svoji rychlost. Loni ji všichni tři muži na stupních vítězů zvládli pod skvělých 28 minut a zaujímají druhé, třetí a páté místo světových tabulek roku 2014.

Právě loňský vítěz Geoffrey Ronoh se vrací, aby obhájil své prvenství. Jeho největším rivalem bude vítěz z roku 2013 a držitel rekordu závodu z Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice Daniel Chebii.

„Startovní listina dokazuje, že se z RunCzech závodů stává opravdová běžecká liga. Rádi se k nám opakovaně vrací vítězové předešlých ročníků i dalších závodů a RunCzech si tak pomalu utváří své hvězdy," pochvaluje si prezident organizačního výboru Carlo Capalbo.

Zajímavosti závodu
Celková kapacita závodu je 9 000 běžců
Ve startovním poli se objeví 64 národností
Muži tvoří 65,4 % všech účastníků, 34,6 % ženy
Průměrný věk žen je 34,7 let, průměrný věk mužů je 37,6 let
Průměrný čas na 10 km 55:09. Průměrný čas žen na 5 km je 31:02
Narozeniny v den závodu oslaví 12 běžců

Mezi ženami je největší favoritkou Caroline Kilelová s osobním rekordem na 10 kilometrů 31:36. V patách jí patrně bude Amane Berisová nebo keňské duo Peres Jepchirchirová a Viola Jelagatová, pro niž bude pražský závod debutem na této trati.

V sobotu se také představí česká vytrvalecká špička. Účast přislíbila Lucie Sekanová, Kristiina Mäki, Eva Vrabcová a nebude chybět ani stálice českého běhu Petra Kamínková. Mezi muži se odehraje tradiční souboj Jana Kreisingera, Jiřího Homoláče a Víta Pavlišty.

Závod bude vysílán v přímém přenosu na České televizi, který poběží na ČT Sport od 19 do 20:30 hodin.

Reklama

Související témata: