Hlavní obsah

Plukovník má kolem sebe šedesátileté děti a drží si komfortní zónu

Praha

V hierarchii má pozici "Plukovníka". Takovou pozici získal v běžecké komunitě Američan Chris Catoe. Je mu osmdesát let, ostatní jsou děti, jsou mladší, mají sedmdesát, šedesát. Penzionovaný plukovník námořní pěchoty žije sportem v blízkosti Virginia Beach a koordinuje tréninky běžecké skupině. Sám také nezahálí.

Foto: running.competitor.com

Američan Chris Catoe si i v osmdesáti letech rád zaběhá.

Článek

Jeden příklad. Ráno vstane, dá si dvakrát dvě stě metrů, jednou čtyři sta metrů, čtyřikrát osm set metrů. Na závěr dalších čtyři sta metrů, jako rozlučka dvakrát dvě stě metrů.

Catoe se nedrží ale jen krátkých distancí. Patnáctý ročník Rock 'n' Roll Virginia Beach půlmaratónu pro něj znamená patnáctý start. „Je to jeden z nejvíce pozoruhodných lidí, které znám. Je dobře čitelný, má smysl pro humor, je to opravdu dobrý chlap," nechal se slyšet pro server competitor.com šestašedesátiletý spoluběžec Rich Hildreth. Ten, který pro svůj věk patří ještě mezi děti.

Dnes osmdesátiletý běžec získal na univerzitě obchodní titul. Jeho dva strýcové sloužili během druhé světové války u námořní pěchoty. „Řekl jsem si, pokud musím, jdu k mariňákům," přiznal Catoe.

Vojna, to je disciplína, důraz na detail. Catoe začal se silničním běháním až na konci své jedenatřicetileté vojenské služby. Jednou viděl u vojenské posilovny leták na deseti kilometrový závod. On ale běhal kratší vzdálenosti, měl pochybnosti, jestli uběhne celý závod. Přesto šel na start a přežil.

Více než sto půlmaratónů v nohách

To bylo v roce 1986, o dva roky později od námořní pěchoty odešel. V roce 1989 poznal svůj první maratón, který dal za 4 hodiny a 11 minut. Nejrychleji stihl dvaačtyřicet kilometrů za 03:28. Dnes odhaduje, že má v nohách pětadvacet maratónů a více než sto půlmaratónů.

Běhání s dalšími běžci mu ladí kondici, sportem si také drží váhu pod kontrolou. Když opouštel službu, vážil 73 kilogramů, dnes má o sedm méně. "Jsem lehčí, takový jsem nikdy nebyl," je spokojený.

Osmdesátník Catoe běhá až padesát kilometrů týdně. Pro svůj věk má skromné cíle. Poslední maratón běžel před deseti lety, nemá v plánu si tuto distanci už zopakovat. Poloviční trasa, to je pro něj ona komfortní zóna, kde se pohybuje. „Nemám žádné velké plány, jak něčeho dosáhnout. Rád bych běhal Rock 'n' Roll Virginia Beach půlmaratón tak dlouho, jak to jen půjde," přeje si.

Až tento závod nepoběží, pohne se i kus historie tohoto půlmaratónu. Už nikdy se nesejde počet závodů s počtem startů Plukovníka.

Reklama

Související témata:
Plukovník