Hlavní obsah

Chcete být první? Možná jen pijete málo piva a jíte málo ve fastfoodech

Uběhnout ultramaratón v Death Valley, to už dneska umí každý, řekli si patrně dva britští bratři a vyrazili si dát trať o délce 217 kilometrů hned dvakrát. Na místě s nejvyšší zaznamenanou teplotou vůbec.

Foto: facebook The Jenko Bros

Hotovo! Toto prvenství stálo bratry "jen" čtyři dny běhu.

Článek
Fotogalerie

Ve skutečnosti není na světě příliš mnoho běžců, kteří by slavný závod Badwater Ultra vůbec dokončili, natož pak vyhráli. Dean Karnazes nebo Scott Jurek patří do skupinky těchto vyvolených. A tam, kde se vám přes den začnou pod nohama tavit podrážky bot, když se zastavíte nebo neběžíte po bílé postranní čáře, se sourozenci Scott a Rhys rozhodli podrobit zkoušce svou bratrskou lásku.

Nepodcenit přípravu

Starší Scott (34 let) a mladší Rhys (27) Jenkinsové nejsou v ultra výzvách žádnými nováčky. Mají toho společně spoustu za sebou. I třeba epických 75 maratónů v řadě. „Chtěli jsme si dát nějaký závod v nejnáročnějších podmínkách. A kápli jsme na tohle," říkají svorně. Věděli, že přípravu nesmí podcenit. Sedm hodin týdně trénovali v sauně. Každý týden naběhali 160 kilometrů a pravidelně chodili posilovat.

Aby nepodcenili vůbec nic, navštívili také jednoho z ostřílených borců, který Badwater Ultra běžel už čtyřikrát. Poradil jim třeba, ať si se stravou nedělají příliš velkou hlavu a jedí prostě to, co jim chutná. A tak zastavují hned u nejbližšího fastfoodu a každý do sebe nacpe pět cheeseburgerů na posezení. Na běžeckou trasu si kupují celý stoh pizzy a hromadu bramborových lupínků. Ne všechny rady ale byly tak příjemné. Vzhledem ke smrtícím teplotám je v Údolí smrti nutné nevystavovat se slunečnímu záření příliš dlouho a dělat pravidelné pauzy.

Děs a hrůza!

I přes veškerá ponaučení a rady mladší z bratrů po sedmdesáti kilometrech odpadává. Scott k němu dobíhá, když leží vedle cesty. „Nejprve vypadal v pohodě. Pak začal plácat nesmysly, což teda u něj není zase až tak neobvyklé, a pak upadl do bezvědomí. Bylo to hodně strašidelné," popisoval později Rhysův bratr. Přesto se jim podařilo navázat a pokračovat v cestě. Scott si však později vážně zraňuje koleno a pro něj osobně výzva tímto končí.

Druhé kolo, tedy Badwater Ultra od cíle do startu, si Rhys už dává sám. Po 107 hodinách a 270 mílích slaví úspěch. Je prvním Britem, který absolvoval takzvaný „Death Valley Double". A s bratrem už zase chystají nějakou pořádnou výzvu. „Nejsme typičtí běžci, máme rádi své pivko a pořádné jídlo. Ale akce jako tyhle jsou o fyzické stránce jen z dvaceti procent, zbytek běžíte hlavou," říkají k tomu extrémní bratři.

Zdá se, že jim hlava funguje dobře. Tak tedy dobrý běh, ať už se budete prohánět kdekoli!

Byli byste ochotni trénovat také v sauně?
Ano, už to dokonce dělám.
6,9 %
Když by šlo opravdu do tuhého, asi ano.
25,3 %
Ne, nejsem velbloud, pocházím z mírného pásma!
67,8 %
Celkem hlasovalo 867 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Údolí