Hlavní obsah

Olympijský hvězdný atlet přiznává: Vzal jsem zakázanou látku

Jeho jméno se blýská dvojím zlatem z olympiády, čtyřnásobnou zlatou z mistrovství světa, celkově sedmi zlaty z mistrovství Evropy. Tento atlet toho dokázal za posledních pět let jako málokdo. Nyní ale v živém vysílání televizního pořadu přiznal: Vzal jsem zakázanou látku!

Foto: Profimedia.cz

Mo Farah se raduje z vítězství na LOH 2012 v Londýně v běhu na 10 000 metrů.

Článek

Z počátku roku čelil jeho trenér obvinění z porušení dopingových pravidel, které se nepodařilo uspokojivě vyvrátit. V souvislosti s jeho jménem jsme už několikrát slovo „doping" zaslechli. Nyní ale přichází zlom. On sám požití zakázané látky přiznává. Jak je to možné? Co se stalo?

Někomu to možná připomene ponižující přiznání jiné velké hvězdy a ikony - amerického cyklisty Lance Armstronga z roku 2012. Tady je ale pár věcí trochu jinak. Mohammed Mo Farah se usmívá a s klidem moderátorovi talk show přiznává: „Vzal jsem něco, co je zakázané."

Je ale v pohodě, jeho závody to neohrozí. Proč? Mo Farah užil khat (listy nebo výhonky keře rostoucího v Africe a Arábii) roku 2003 ve své původní domovině Somálsku. Látka kathin účinkující jako silný stimulant je od téhož roku Světovou antidopingovou agenturou na seznamu zakázaných látek u sportovců „v soutěžním režimu". Mo však užil khat pouze jednou, navíc pět měsíců předtím, než byl kathin oficiálně zakázán.

Moderátorovi k tomu Mo řekl: „Chtěl jsem to vyzkoušet. Hodně potom přemýšlíte a plánujete, ale pak jdete domů a nemůžete usnout. Je to opravdu ztráta času. Nic to za vás nevyřeší."

Zlatem ověnčený Mo Farah čelil obviněním z dopingu již dříve. Na důkaz toho, že je „čistý" nechal zveřejnit na 20 výsledků svých krevních testů z let 2005 - 2012. Šel tak proti doporučením mezinárodní asociace IAAF i britské federace.

Reklama