Hlavní obsah

Dostal se mezi výjimečné! Jiní v jeho letech už jen přežívají

Praha

Muž z Las Vegas, běžec z města hříchu a zábavy, dokončil svoji pouť. Uběhl padesát maratónů v padesáti státech USA, poslední si připsal v neděli v Manchesteru. Kolik mu bylo let? Padesát ne. John Maultsby má už 73 roků a začal obíhat americké státy až po šedesátce. Na sportovní výzvy není zkrátka nikdy pozdě.

Foto: nh1.com

John Maultsby, muž, který v 73 letech dokončil 50 maratónů v 50 státech USA. Gratulace.

Článek

Mnozí překonali v neděli dlouhou a složitou cestu, aby se dočkali cíle, jenže tento muž padesátkrát těžší. Vše začalo, kdy mu bylo třicet let. Potřeboval zhubnout, také si chtěl dopřát více zdraví. K tomu se stal veganem. Rozhodl se a pomalu začal se závody na pět kilometrů. Ano, pět kilometrů, takže do 42 maratónských pořádný kus. První maratón zaběhl, když mu bylo šedesát let. Po třiceti letech od počátku svého běhání.

„Vím, že existují běžci, kteří tohle dokončili mnohem rychleji, ale já měl šedesát let, když jsem začal. Nevím, kolik lidí začalo v šedesáti a odběhli padesát států," citovaly spokojeného běžce americké servery. „Jsem rád, že jsem myšlenku dokončil. Skvělé. Bylo to skutečně těžké, ale od večera plánuju další maratón," usmál se. „Má rád cíle. On si dá úkol, pracuje na něm a dokončí ho," byla hrdá na svého muže Mabel Maultsbyová.

Před lety během jednoho maratónu v Georgii k němu přilétla informace o možnosti 50 maratónů v 50 státech. Neváhal a zeptal se. „Viděl jsem chlapa, který měl tohle tričko, tak jsem se ho zeptal na vše okolo. Řekl mi, že musím uběhnout deset maratónů, abych mohl vstoupit do klubu, poté uběhnout 50 v 50. V ten moment jsem si řekl, že to triko opravdu chci," zavzpomínal na začátek dlouhé cesty Maultsby.

Nadšené ženy jeho života

Třináct let běhal, aby dokončil sen a mohl navléknout jedno triko. Než se k němu ale dostal, poznal i nečekané zážitky, třeba na Aljašce. „Najednou vyšel z houští obrovský los a šel přímo na nás, nikdo nevěděl, co dělat. Naštěstí se zastavil asi dvacet metrů od nás, bylo to děsivé."

V neděli při dokončení svého snu ho nic takového nepotkalo, on doběhl a jeho rodina byla šťastná, že konečně překročil cílovou čáru a dostane triko. „Je to vzrušující, je to úleva a nadšení," rozplývala se pro server nh1.com jeho matka. „Jsem šťastná, šťastná, šťastná za něj," přidala se jeho žena.

Úspěch a konec? Ne. Maultsby si odpočine a běží dál, čeká ho příprava na slavný bostonský maratón v dubnu. A opět půjde o menší oslavu, pokud doběhne. Na start se v Bostonu postaví podesáté. Na třiasedmdesát let slušné ...

Reklama

Související témata: