Hlavní obsah

První pokus na světě. Na zádech měl 1400 kilo, makal 20 hodin!

Praha

Běžet maratón s vlastní váhou těla? Tohle dělají tisíce lidí. Ross Edgley si řekl, že na to půjde jinak. Roky cvičení se železem, poté přišla myšlenka, že pomůže charitě. Zaběhl si 42 kilometrů, na zádech ale táhl auto o hmotnosti 1400 kilogramů! Každý jsme měli na sobě už batoh, ale tohle už je přece jen výjimečné, o dost těžší a náročnější.

Foto: Facebook: Ross Edgley

Ross Edgley uběhl maratón za téměř 20 hodin, ale za zády měl auto o hmotnosti 1400 kilo!

Článek

Nikdo se o takový pokus ještě nepokusil. Však na takový nápad musí být pádná odpověď a tělo. Sportovní vědec, spisovatel a „fitness dobrodruh" trénoval na tento pokus osm měsíců, natahal stovky mil s autem za zády. On a jeho parťák na popruhu, který nemluvil, nepomohl. Nejsilnější maratón na světě, který proběhl na okruhu v Silverstone, proběhl před pár dny.

V rámci tréninku Edgley poznal i zápřah, který měl 16 hodin denně, aby poznal kilometry a zátěž v dostatečném množství. Aby měl energii, denně spořádal šest tisíc kalorií.

„Dokázali jsme to: 1,4 tuny, 42,2 kilometru, 19 hodin a 36 minut! Jen jsem se probudil, zkontroloval telefon po dokončení akce a chtěl bych říct, že podpora na sociálních sítích byla úžasná! Děkuju, moc děkuju!" napsal Edgley na svůj facebook. Představa před startem byla čtrnáct hodin.

Co bylo předtím, jaký byl plán? „Nejtěžší věc je, že neexistuje žádný plán. Nikdo neví, jak na tohle trénovat, protože předtím to nikdo neudělal. Je obtížné, jestli bych měl připravovat tělo na sílu nebo výdrž pro tahání auta, ale je to vzrušující. Je to zcela nový terén, jen chci, aby se prozkoumala hranice lidského fyzického potenciálu," dodal třicetiletý sportovec, který měl při pokusu 98 kilo.

Při této nezvyklé zkoušce neměl zrovna závratnou rychlost. Ta se pohybovala lehce nad dvěma kilometry na hodinu. Jen pro srovnání. Nejpomalejším savcem na světě je lenochod tříprstý – po souši se pohybuje rychlostí cca 0,4 km/h, což je asi 2 metry za minutu. Ten ale za sebou netahá auto, které váží více než tunu.

Reklama