Hlavní obsah

Vše, co jste kdy nepotřebovali vědět o běhání, a nenapadlo vás se zeptat

Kromě rad, návodů, recenzí, testů, reportáží, rozhovorů jsme se rozhodli zahrnout vás občas i méně podstatnými informacemi. K přípravě či tréninku je sice nijak nevyužijete, ale o to větší si s nimi ‒ jak doufáme ‒ užijete legraci.

Foto: Profimedia.cz

Jedny z prvních hodinek s navigací GPS na světě. (na snímku model PRT-2GP)

Článek

První věta po proběhnutí cílem vítěze Bostonského maratónu v roce 1914 Jimmyho Duffyho byla: „Dejte mi cigaretu!"

V září 2013 byl jakýsi italský běžec jménem Devis Licciardi podroben antidopingové kontrole po závodech na 10 000 metrů. Sedmadvacetiletý atlet nastoupil před komisi s umělým přirozením ukrytým v kalhotách. Zodpovědný lékař však odmítl jeho požadavek „být na chvíli sám" a tak jej mohl při podvodu chytit tak říkajíc za... ruku. Pyj-předskokan byl plný nekontaminované moči, což se o závodníku samotném říci nedalo.

Maratónský rekordman Patrick Makau, držitel světového rekordu z roku 2011 v přípravě na svůj výkon absolvoval tréninky s průměrnou týdenní kilometráží 235 kilometrů (necelých 34 kilometrů denně). Jeho čas 2:03:38 je dodnes čtvrtým nejrychlejším dosaženým časem na světě.

Němec Michael Frost je pravděpodobně nejrychlejším maratónským běžcem na chůdách. Na zdolání tratě o délce 42,195 kilometru potřeboval běžec s prodlouženýma nohama úmorných 8 hodin a 25 minut.

První hodinky s navigací GPS uvedla na trh japonská firma Casio. Jmenovaly se velmi vkusně PRT-1GPJ a do prodeje se dostaly v červnu roku 1999.

Ind žijící v Británii Fauja Singh zaběhnul v roce 2011 jako první člověk na světě maratón více než sto let po svém narození. Stalo se tak při kanadském Toronto Marathonu. Trať zdolal za 8 hodin a 11 minut. Do Guinnessovy knihy se však tento výkon nezapsal, úředníci nepovažovali datum narození sveřepého běžce za dostatečně prokázané. O dva roky později ohlásil běhající kmet svůj odchod do sportovního důchodu. Hned nato uběhl deset kilometrů a prohlásil, že v běhání bude pokračovat, ale už „jen" pro zdraví, charitu a pro radost.

Etiopský běžec Kenenisa Bekele ve skotském Edinburghu zvítězil na mistrovství světa v cross-country. Nic by na tom nebylo až tak zajímavého, kdyby pošesté nenastavil nový světový rekord a nezískal tím svůj šestnáctý titul, navíc, když při závodě v bahnitém úseku ztratil jednu botu.

Berlínský maratón v roce 2014 dokončilo necelých 30 000 běžců ze 40 000 přihlášených. To představuje ohromující čtvrtinový úbytek. Většina z chybějících k závodu z různých příčin vůbec nenastoupila. Pouhá dvě procenta běžců proběhla startem, avšak nedokončila závod. A největší část zbývajících nepřítomných měly na svědomí cestovní kanceláře, kterým se startovné nepodařilo prodat.

80 % maratónců má svého trenéra. Alespoň to tvrdí výzkum, který si nechali provést organizátoři maratónu v Londýně. U těch nejrychlejších, tedy běžců s maratónem pod tři hodiny, byla existence tréninku pod odborným dohledem téměř stoprocentní.

Možná vám maratón v čase 3:02:27 nepřijde zase až tak speciální, ale zkuste totéž udělat s pánví v ruce za neustálého přehazování palačinky. Mike Cuzzacrea to dokázal při Niagara Marathonu a stal se tak nejrychlejším palačinkářem světa. To ale zdaleka není jediný rekord, který si tento takzvaný The Pancake Man vydobyl.

Reklama

Související témata: