Hlavní obsah

Jez a běhej. Oboje můžete na závodě, kde dominuje slanina

Praha

Závody mají dnes nespočet přízvisek. Hory, noc, barvy, charita, ultra, překážky, bahno, město, schody, masky. Zdaleka to není vše. Hodně lidí našlo zálibu i ve vegetariánství, možná proto vznikl Bacon Race na popud této bezmasé skupiny. Ta se takové výzvy nezúčastní. Cílem je totiž běžet a jíst slaninu.

Foto: Facebook: The Great American Bacon Race

Slanina je všude, běžci se do ní i převlékají.

Článek

„Lidé se mě vždycky ptají, co je vegetariánská varianta? A já jim říkám, no, to je Color Run," řekl pro server outsideonline.com Garfield Griffiths, který je manažerem závodů The Great American Bacon Race. Například pětikilometrová trať se běhá na Floridě.

„Řekl jsem si, proč to nedat dohromady. V roce 2014 přišlo první téma se slaninou, aby z tohoto nápadu vznikl národní koncept," dodal organizátor.

Při závodě na pět kilometrů se podává teplá a čerstvá slanina, což vyvolává otázku, zda je toto spojení pro tělo vůbec bezpečné. Přece jen - dát si kus prorostlého kusu masa a přitom si jít zaběhat, nepatří mezi zaběhnuté standardy. Odpověď: existují i pivní závody, ty jsou docela neškodné, nejsou známy problémy s trvalými následky. Navíc, každý jde do všeho dobrovolně. Tady jde hlavně o zábavu a také cestu, která má běžce, sportovce, recesisty zaujmout v nekonečné záplavě desítek a stovek závodů.

Však také video k tomu závodu hovoří za vše. Běžkyně mine několik rukou na občerstvovací stanici, které ji nabízejí kelímky s pitím, ona sáhne až po slanině, kterou si začne vychutnávat.

Složení slaniny a vysoký obsah tuku, tohle není ideální sportovní model. „Po spotřebě jídla s vysokým obsahem tuku po dobu několika hodin, je krev náchylnější ke srážení a tepny jsou méně citlivé," řekl Stan Reents, fitness trenér. „Když cvičíte, mohou se adekvátně rozšířit," stihl ještě dodat.

Pokud se přesto rozhodnete jít do tohoto dvojboje, kde se budou o pozornost prát běh a slanina, dejte na radu zkušených. „Jezte slaninu pomalu. Vložte ji do úst, tam poté chvíli nechte. Zacházejte s ní jako s masem a cukrovím. Rozžvýkejte ji na malé kousky. Jinými slovy, nebuďte prase," říká Mary Flaws, šestačtyřicetiletá ultra běžkyně.

Reklama

Související témata: